Volledig scherm
De voorpagina van de Franse krant Libération, die oproept om Jacqueline Sauvage vrij te laten. © Libération

Fransen steunen mishandelde vrouw die eigen man doodde

Een Française van 68 jaar oud is veroordeeld tot 10 jaar cel, omdat ze haar echtgenoot vermoordde. En toch lijkt heel Frankrijk achter haar te staan. De vrouw werd namelijk haar hele leven mishandeld door haar man.

Quote

Mijn vader was heel geweldda­dig, hij kon als een gek tekeer gaan

Dochter Fabienne Sauvage

,,Het was alsof er ineens een lichtje aanging in mijn hoofd'', vertelde Jacqueline Sauvage aan de rechter. ,,Ik heb het jachtgeweer gepakt, heb het geladen en ben op hem afgelopen.'' Dat speelde zich af op 10 september 2012, in de middag, in het dorpje Le Selle sur le Bied, zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Parijs.

Jacqueline Sauvage had kort daarvoor weer eens ruzie gehad met haar man, Norbert Marot. Over het noodlijdende familiebedrijf dit keer. Jacqueline was vermoeid, nam slaappillen en ging in bed liggen. ,,Ik werd wakker van een verschrikkelijk lawaai. Het was mijn man die probeerde de deur te forceren. Hij had de klink stuk gemaakt, stormde naar binnen en schreeuwde"'sta op! Ga soep voor me maken!'.''

Gevecht
Het werd een gevecht. Hij schopte haar en sloeg haar. ,,Zoals elke keer.'' En toen ging dat 'lichtje' branden in het hoofd van Jacqueline. Alsof er een knop om ging. Alsof die laatste schop van haar man, er één teveel was. Met het geladen jachtgeweer liep ze achter Norbert aan, die inmiddels op het terras zat. ,,Hij zat met zijn rug naar me toe. Ik liep op hem af, deed mijn ogen dicht, en haalde trekker over, en nog eens, en nog eens.''

Jacqueline Sauvage had haar man met drie kogels in zijn rug doodgeschoten. Toen ze zag wat ze had gedaan, raakte ze in paniek en belde het alarmnummer. ,,Kom snel, ik heb mijn man vermoord!'' De drie kogels maakten een einde aan een leven dat als een hel was. Norbert Marot mishandelde zijn vrouw in totaal 47 jaar. Hij schold haar uit, hij bedreigde haar, gaf haar klappen en schopte haar. 'Gemiddeld drie keer per week', vertelde Jacqueline aan agenten.

Minder
De laatste jaren werd het wat minder. 'Eén keer per maand'. ,,Mijn moeder maakte zich dan heel klein, zodat ze min mogelijk pijn had'', vertelde dochter Fabienne tijdens de rechtszaak. ,,Dat zagen we soms. Mijn vader was heel gewelddadig, hij kon als een gek tekeer gaan.''

In 2014 verscheen Jacqueline voor de rechter en werd ze veroordeeld tot tien jaar cel. In hoger beroep werd het vonnis deze maand bevestigd. Het doodschieten van haar man was een 'executie', zei openbaar aanklager Frédéric Chevallier. ,,Het was ongetwijfeld een reactie op het geweld van haar man. Maar ze heeft hem moedwillig gedood.'' 

Opnieuw boeten
Maar het vonnis leidde tot een golf van verontwaardiging in Frankrijk. Jacqueline Sauvage had een monster gedood, was zelf het slachtoffer geweest, en moest nu - na 47 jaar van geweld - opnieuw boeten, was het breed gedeelde gevoel. Bovendien: tijdens de rechtszaak was bekend geworden dat Norbert ook zijn dochters seksueel misbruikte. 

De drie dochters hebben bij president Hollande een gratieverzoek ingediend voor hun moeder. ,,Mijnheer de president, onze moeder heeft haar leven lang geleden onder het juk van een man die gewelddadig, tiranniek, incestueus en pervers was.'' 

Slachtoffer
Een dertigtal parlementariërs heeft zich achter de dochters geschaard: ,,Jacqueline is allereerst slachtoffer en pas daarna crimineel'', zei initiatiefneemster Valérie Boyer (Les Républicains). 'Laat haar vrij', schreef dagblad Libération kort geleden op de voorpagina met een foto van Jacqueline Sauvage. Een online-petitie werd door meer dan 200.000 Fransen ondertekend. 

Door de mobilisatie en steunbetuigingen zijn in Frankrijk de schijnwerpers gezet op een onderwerp dat tot nu toe taboe leek: huiselijk geweld. In Frankrijk overlijdt elke drie dagen een vrouw door huiselijk geweld, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vorige jaar werden 118 vrouwen en 23 mannen gedood door hun partner. 

Geen licence to kill
Feministische organisaties en parlementariërs vragen zich inmiddels af of de wet niet moet worden aangepast. Een mishandelde vrouw die haar man vermoordt zou zich bijvoorbeeld moeten kunnen beroepen op 'verzachtende omstandigheden'. ,,En dat betekent heus niet dat je vrouwen een 'licence to kill' geeft'', aldus het rechtse parlementslid Valérie Boyer. 

Op de Franse radio vertelde dochter Sylvie blij te zijn met alle steunbetuigingen. Dat haar vader dood is, betreurt ze geen moment. ,,Echt waar, sinds mijn moeder hem heeft doodgeschoten gaat het veel beter met me. Ik zit beter in mijn vel. Ik heb bijna geen nachtmerries meer.''

 1. Protestleiders Ecuador eisen vertrek ministers

  Protestlei­ders Ecuador eisen vertrek ministers

  Inheemse protestleiders in Ecuador hebben tijdens een gesprek met de regering, dat live werd uitgezonden op tv, het aftreden geëist van de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken. Hun vertrek zou volgens de protestleiders een ‘sociaal vredesgebaar’ moeten zijn voor het harde optreden van de politie tegen de demonstranten die al dagenlang actievoeren tegen de regering. Sinds 3 oktober zijn bij ongeregeldheden zeven doden en 1.300 gewonden gevallen.
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.