Volledig scherm
De Franse 24-uurs nieuwszender France Info toonde vanmiddag deze foto van de uit Tsjetsjenië afkomstige dader. © France Info

Fransen verbaasd over 'Tsjetsjeense' aanslag, vriend dader aangehouden

Een aanslag in uitgaansgebied in Parijs kostte gisteren aan één man het leven. Vier mensen raakten gewond. De dader bleek dit keer niet van noord-Afrikaanse afkomst.

Yohann.R LREM 🇫🇷 on Twitter

🔴 #Attentat #Paris #Monsigny #Opera L'assaillant s'appelle Khamzat #Azimov, il est né en #Tchétchénie le 1er novembre 1997, et a été naturalisé français en 2010 ficher S connue par la justice ⚖ et service de renseignement voila sont visage ⬇️⬇️⬇️

Een man stak gisteravond in het centrum van Parijs met een keukenmes van 10 centimeter voorbijgangers neer, en meteen waren er de ooggetuigen. ‘Hij had een baard’, en ‘hij had een noord-Afrikaans uiterlijk’ klonk het.

Vandaag bleek uit justitie-informatie dat de dader van de aanslag weliswaar een baard had, maar ook een Tsjetsjeen was, met de naam Khamzat Azimov. De 20-jarige man kreeg in 2010 de Franse nationaliteit maar werd geboren in de autonome Russische republiek. En dat was voor velen een verrassing.

Frankrijk werd de afgelopen drieënhalf jaar getroffen door een lange serie aanslagen. Vrijwel altijd waren de daders geradicaliseerde Franse moslimextremisten met een noord-Afrikaanse achtergrond. Tsjetsjenen leken de grote onbekende. In Franse media werd in eerste instantie slechts verwezen naar de Verenigde Staten: daar pleegden twee Tsjetsjeense broers in 2013 een aanslag, bij de marathon van Boston, die aan drie mensen het leven kostte.

Vechtlustig

Volledig scherm
© AFP

Maar toch heeft ook Frankrijk wel degelijk al langer ervaring met de Kaukasus-terroristen.

IS voert al sinds 2013 campagne om Tsjetsjeense moslims te ronselen. Door hun jarenlange ervaring met hun strijd tegen de Russen staan ze bekend als vechtlustig en ervaren. Veel van de geronselde Tsjetsjenen zwierven uit over andere landen, waaronder Frankrijk.

In 2013 werd niet ver van Lyon al een Tsjetsjeen door de Franse autoriteiten aangehouden wegens terroristische activiteiten. Kort erna werd voor het eerst een Tsjetsjeen gesignaleerd die vanuit Frankrijk naar Syrië vertrok.

In 2015 bleek nog eens hoe ernstig de situatie was. Toen na de aanslag op Charlie Hebdo, in januari dat jaar, een grote mars werd georganiseerd in Parijs werd een groep Tsjetsjenen aangehouden die tijdens die mars een aanslag wilden plegen. Een maand later werd een Tsjetjeense bende opgerold, actief in Parijs en Toulouse, die mensen ronselde voor de strijd in Syrië.

Politiek asiel

De dader die gisteren in Parijs mensen neerstak, ondertussen Allah Akbar roepend, kwam met zijn ouders begin jaren 2000 naar Frankrijk waar ze politiek asiel kregen. Hij groeide op in Straatsburg, kreeg op 13-jarige leeftijd samen met zijn moeder de Franse nationaliteit en belandde in 2016, als tiener, op een zwarte lijst van potentiële verdachten: hij had indirect contact met iemand in Syrië. Vorige maand werd hij daarover verhoord door de Franse inlichtingendienst.

Volgens goed ingelichte kringen zou Azimov contact hebben met jongeren in Straatsburg die plannen hadden om zich bij IS in Syrië aan te sluiten.

Na afloop van dat verhoord werd hij vrij gelaten. ,,Hij was niet de leider van de groep en zeker ook niet de meest gemotiveerde om te vertrekken naar oorlogsgebied’’, aldus een justitiële bron. Later zou hij ook afstand hebben genomen van groep uit Straatsburg.

Verhoor

Azimov woonde sinds kort met zijn ouders in het noordoosten van Parijs. Zijn vader en moeder zijn aangehouden voor verhoor. Hun huis werd afgelopen nacht doorzocht, maar er zou niets belastend zijn gevonden. 

Vanmiddag werd bekend dat ook een vriend van de dader in Straatsburg is aangehouden voor verhoor. De man zou hetzelfde geboortejaar hebben als Khamzat Azimov (1997). Het verhoor van de ouders van de dader zou nog steeds gaande zijn.