'Fraude met Europese geldstromen jarenlang verzwegen'

BRUSSEL - De rapportage van de Europese Rekenkamer is jarenlang stelselmatig gesaboteerd. Dat stelt oud-Rekenkamerlid Maarten Engwirda in een interview met de Volkskrant. Kritiek op gesjoemel met Europees geld werd in de regel onder het tapijt geschoven.

Engwirda, voormalig Tweede Kamerlid voor D66, zat vijftien jaar lang in de Rekenkamer en is onlangs opgestapt. Verscheidene collega's, onder meer uit Frankrijk en Italië, maakten zich volgens hem schuldig aan sabotage en intimidatie, vaak ter bescherming van nationale belangen. Ook zou de Europese Commissie zelf geen interesse tonen in een goede begrotingscontrole. ,,Al die misstanden kwamen nooit naar buiten door de Kremlinachtige informatie die wij verschaften. Maar het heeft onze reputatie geen goed gedaan.''

De Rekenkamer controleert de uitgaven van de Europese Unie. Sinds haar oprichting in 1975 heeft het instituut nooit een goedkeurende verklaring afgegeven over de EU-begroting, aldus Engwirda.

PVV-Europarlementariër Lucas Hartong zegt niet verbaasd te zijn over de uitspraken van Engwirda. ,,En dat uit de mond van een D66'er! Doorgaans wordt de PVV als kritisch en eurofoob neergezet, maar als een partij als D66 er al over begint, dan kunt u zich voorstellen hoe erg het gesteld is in Europa.''

Hartong zegt als lid van de begrotingscommissie van het Europarlement ,,dagelijks mee te maken hoe Europa met belastingeld omgaat.'' De praktijk is volgens hem ,,nog veel erger dan Engwirda zegt''.

De Europese Rekenkamer was dinsdagochtend niet voor een reactie bereikbaar. Ook de Europese Commissie kon nog niet reageren. (ANP/AK)