Gilbert Chikli kreeg elf jaar cel en een boete van 2 miljoen euro.
Volledig scherm
Gilbert Chikli kreeg elf jaar cel en een boete van 2 miljoen euro. © AFP

Fraudeurs maken 50 miljoen buit als Franse ‘Defensie-minister’: zware straffen en boetes

Twee Frans-Israëlische oplichters die op ingenieuze wijze miljoenen buitmaakten door zich voor te doen als de Franse minister Jean-Yves Le Drian, zijn in Parijs veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven en elf jaar en hoge boetes.

De 54-jarige Gilbert Chikli kreeg de hoogste celstraf en een boete van 2 miljoen euro. Medeplichtige Anthony Lasarevitsch (35) kreeg de gevangenisstraf van zeven jaar en een boete van 1 miljoen. De twee hebben volgens de rechter in de jaren 2015 en 2017 allerlei instellingen, stichtingen, invloedrijke personen zoals politici, ondernemers of mensen uit de media geld afhandig gemaakt door zich voor te doen als minister Le Drian. 

Veel ging per telefoon en via internet en de twee hadden ook een masker van Le Drian voor hun 'communicatiedoeleinden'. Justitie schat dat ze slachtoffers meer dan 50 miljoen euro hebben afgetroggeld.

Ze vroegen hun slachtoffers om dringende financiële hulp voor onder meer fictieve geheime Franse operaties, betaling van losgeld voor ontvoerden, strijd tegen het terrorisme of bevrijding van Franse gijzelaars in Syrië. De echte Le Drian was van 2012 tot 2017 minister van Defensie en is nu minister van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het item uit De Ochtend Show to go over deze zaak:

Jean-Yves Le Drian is nu minister van Buitenlandse Zaken.
Volledig scherm
Jean-Yves Le Drian is nu minister van Buitenlandse Zaken. © AFP
  1. ‘Ik vrees dat het schooljaar voor mijn twee zoontjes voortijdig is geëindigd’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Ik vrees dat het schooljaar voor mijn twee zoontjes voortijdig is geëindigd’

    De corona-epidemie laat de EU kraken in zijn voegen. De Italiaanse premier is verbijsterd over zo’n groot gebrek aan solidariteit in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en weigert akkoord te gaan met het voorstel van de noordelijke landen. Hier in huis gaan de gesprekken vooral over school. Correspondent Angelo van Schaik doet verslag vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen vind je hier.