Gilbert Chikli kreeg elf jaar cel en een boete van 2 miljoen euro.
Volledig scherm
Gilbert Chikli kreeg elf jaar cel en een boete van 2 miljoen euro. © AFP

Fraudeurs maken 50 miljoen buit als Franse ‘Defensie-minister’: zware straffen en boetes

Twee Frans-Israëlische oplichters die op ingenieuze wijze miljoenen buitmaakten door zich voor te doen als de Franse minister Jean-Yves Le Drian, zijn in Parijs veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven en elf jaar en hoge boetes.

De 54-jarige Gilbert Chikli kreeg de hoogste celstraf en een boete van 2 miljoen euro. Medeplichtige Anthony Lasarevitsch (35) kreeg de gevangenisstraf van zeven jaar en een boete van 1 miljoen. De twee hebben volgens de rechter in de jaren 2015 en 2017 allerlei instellingen, stichtingen, invloedrijke personen zoals politici, ondernemers of mensen uit de media geld afhandig gemaakt door zich voor te doen als minister Le Drian. 

Veel ging per telefoon en via internet en de twee hadden ook een masker van Le Drian voor hun 'communicatiedoeleinden'. Justitie schat dat ze slachtoffers meer dan 50 miljoen euro hebben afgetroggeld.

Ze vroegen hun slachtoffers om dringende financiële hulp voor onder meer fictieve geheime Franse operaties, betaling van losgeld voor ontvoerden, strijd tegen het terrorisme of bevrijding van Franse gijzelaars in Syrië. De echte Le Drian was van 2012 tot 2017 minister van Defensie en is nu minister van Buitenlandse Zaken.

Bekijk het item uit De Ochtend Show to go over deze zaak:

Jean-Yves Le Drian is nu minister van Buitenlandse Zaken.
Volledig scherm
Jean-Yves Le Drian is nu minister van Buitenlandse Zaken. © AFP
 1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”
 2. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.