Volledig scherm
© Ruben Meijerink

Fries aangehouden vanwege doden van IS-strijders

Een 47-jarige Fries die in Syrië Koerden en Westerse vrijwilligers trainde, is aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië, aldus het OM.

De man werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de voormalig militair geschorst, op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Het OM laat weten dat Nederlandse strijders tegen IS gewoon onder het Nederlands strafrecht vallen. Daarom kunnen ze worden vervolgd als ze misdrijven plegen.

Strafrechtelijke vervolging
De Nederlandse wet geeft - afgezien van hele uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging - burgers niet het recht om zelf tot geweld over te gaan en zeker geen dodelijk geweld, benadrukt justitie. ,,Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord.''

De ,,rasechte Leeuwarder'', zoals de man zichzelf noemt, heeft na maanden te vechten met Syrische Koerden een zekere status verworven. Zo werd hem, ook vanwege zijn militaire ervaring, in oktober gevraagd om sniper te worden in zijn tabur (een Koerdische legereenheid van 50 man). In die rol van sluipschutter heeft hij in enkele weken tijd meerdere IS-strijders gedood. Met het doden van IS-strijders heeft hij naar eigen zeggen geen moeite. ,,Als je ziet wat zij uitvreten... Met het omleggen van één IS'er red ik waarschijnlijk tientallen levens.''

YPG
De ex-militair heeft volgens justitie gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. ,,Deze militie is onder mensenrechtenorganisaties niet onomstreden'', concludeert het OM.

,,Volgens Amnesty International is de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd.''

Het OM onderzoekt nu de betrokkenheid van de man bij de strijd tegen IS. Dit onderzoek moet uitwijzen of hij ook daadwerkelijk strafrechtelijk vervolgd zal worden.

Zaterdag publiceert deze krant een uitgebreid interview met de man.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.