Volledig scherm
Klaas Haytema wordt afgevoerd. © AD

Fries die 'heiligschennis' pleegde, blijft in de cel

Nederlander Klaas Haytema (30), die in Myanmar werd opgepakt omdat hij tijdens een boeddhistisch ritueel de stekker uit een versterker trok, moet nog minstens één dag wachten op het oordeel van de rechter. Vandaag leek het erop dat de rechter in het Aziatische land uitspraak zou doen, maar dat werd toch weer een dag uitgesteld omdat er nóg een getuige moet worden gehoord.

De Nederlander zit al 10 dagen vast. Enkele dagen geleden betuigde hij al openlijk spijt. De 30-jarige fysiotherapeut kreeg gisteren bezoek van vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade en zijn vriendin. Hij maakt het 'naar omstandigheden' goed. Haytema deelt zijn cel met één andere gedetineerde en heeft een matras en moquito net. Het eten is goed en hij wordt vriendelijk behandeld.

Boos
De versterker hing vlakbij Haytema's kamer in de Four Rivers B&B in de wijk Maha Aung Myay. Vanwege de herrie die dat veroorzaakte, liep Klaas omstreeks 10 uur 's avonds naar buiten en trok nietsvermoedend de stekker uit een installatie. Hij was boos omdat hij wakker werd van het lawaai.  

Terug in de kamer dook ineens de politie op. Haytema werd 'voor zijn eigen veiligheid' meegenomen. Een menigte dreigde het hostel te bestormen. Haytema wilde toen al zijn excuses aanbieden op aandringen van de hostel-eigenaar, maar dat werd op dat moment te gevaarlijk. 

Zingen
Haytema werd vandaag opnieuw voor de rechter gebracht. Twee vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade waren daarbij. Eerder zei Haytema al dat hij niet wist dat het om een religieus ritueel ging. Hij dacht dat er werd gezongen. Hij zou eerst met gebaren hebben geprobeerd het 'zingen' te laten ophouden. Ook zei Haytema dat er geen bordje hing waarop werd gewaarschuwd dat er een religieus ritueel werd gehouden. Haytema zei dat dat op andere plekken in Myanmar wel zo was.