Volledig scherm
Klaas Haytema vlak voor de uitspraak van de rechter © AP

'Friese 'heiligschennispleger' heeft nog geluk gehad'

UpdateNederlander Klaas Haytema (30), die in Myanmar werd opgepakt omdat hij tijdens een boeddhistisch ritueel de stekker uit een versterker trok, moet drie maanden de cel in wegens beledigen van de religie. Volgens hoogleraar Aziatische religies Paul van de Velde heeft Haytema nog geluk gehad.

Naast zijn celstraf moet Haytema 105 dollar boete betalen vanwege het onderbreken van de ceremonie. Haytema overweegt in hoger beroep te gaan. De boete is inmiddels betaald. De Nederlander uit het Friese Wons zit al 13 dagen vast. Enkele dagen geleden betuigde hij al openlijk spijt. De 13 dagen die hij al in hechtenis heeft gezeten, gaan van de drie maanden cel af.

Volgens hoogleraar Aziatische religies Paul van de Velde heeft Haytema nog geluk gehad. ,,Ik had een paar jaar cel verwacht. Tot in de 18de eeuw kon je hier zelfs de doodstraf voor krijgen. Dat is lang geleden, maar het geeft aan: Myanmar is een zeer streng boeddhistisch land. Monniken staan in gigantisch hoog aanzien. De 'pali-taal'  die die monniken aan het uitspreken waren, heeft ook een magische kracht, hè. Het reinigt de omgeving en jaagt demonen weg. Als je dat verstoort heb je echt een groot probleem.''

Hostel
Haytema was met zijn vriendin op vakantie in het Aziatische land. De versterker hing vlakbij Haytema's kamer in de Four Rivers B&B in de wijk Maha Aung Myay in de stad Mandalay. Vanwege de herrie die de versterker veroorzaakte, liep Klaas omstreeks 10 uur 's avonds naar buiten en trok nietsvermoedend de stekker uit een installatie. Hij was boos omdat hij wakker werd van het lawaai. Gelijk daarna werd het rumoerig voor zijn hostel en werd hij opgepakt. Haytema zei dat hij niet wist dat het om een religieus ritueel ging.

Naakt op de berg
Haytema is bepaald de eerste Nederlander niet die door een stommiteit in de nesten zit. Meest vergelijkbaar is de zaak van Dylan Snel uit Ankeveen, in juni 2015. Hij liet zich naakt fotograferen bovenop de heilige Maleisische berg Kinabalu. Ook hij werd gepakt voor heiligschennis en moest zich hardop verontschuldigen. De Maleisische rechter liet hem echter gaan met drie dágen cel en 1200 euro boete. 

Maar volgens Van de Velde zijn Maleisië en Myanmar toch niet met elkaar te vergelijken. ,,Het boeddhisme wordt in Myanmar echt veel strenger beleefd dan de islam in Maleisië. Bovendien is die berg in Maleisië meer een soort volksgeloof, niet een officieel islamitisch dogma en Maleisië is ook gewoon een veel moderner land.''