Een luchtfoto van het verwoeste bos bij Porto Velho, in de staat Rondonia.
Volledig scherm
Een luchtfoto van het verwoeste bos bij Porto Velho, in de staat Rondonia. © AFP

G7 gaat Amazonegebied ‘zo snel mogelijk helpen’

De G7-leiders die bijeen zijn in het Franse Biarritz zijn akkoord de door branden getroffen landen in het Amazonegebied 'zo snel mogelijk te helpen’, aldus Franse media. Het gaat om technische en financiële hulp. In welke vorm is nog niet bekend. 

De Duitse bondskanselier Merkel steunt het plan maar zij heeft zich uitgesproken tegen het dreigement van de Franse president Macron om de ratificatie van een omvangrijk handelsverdrag van de EU met Zuid-Amerika (Mercosur) nu te gebruiken als hefboom om de Braziliaanse president Bolsonaro tot een milieuvriendelijker beleid te dwingen. Ook premier Rutte vond Macron eerder te gehaast in zijn harde opstelling.

De eerste Braziliaanse troepen gaan vandaag aan de slag in het regenwoud van de Amazone. De versterkingen werden vrijdag gestuurd om de uitslaande bosbranden in te perken. De Braziliaanse president Bolsonaro reageerde daarmee op protesten in Brazilië en groeiende internationale verontwaardiging over het recordaantal branden. Sinds Bolsonaro aan de macht is lijken boeren, speculanten en andere belanghebbenden zich minder te storen aan het behoud van de bossen. 

Bekeuringen

Verwijten dat Bolsonaro economische ontwikkeling ten koste laat gaan van behoud van het kwetsbare en voor het klimaat belangrijke Amazonegebied worden gesterkt door een vandaag gepubliceerd onderzoek van de BBC naar het aantal milieubekeuringen dat in Brazilië is uitgeschreven, sinds Bolsonaro aan de macht is. Uit data van het Braziliaanse Instituut voor Duurzame Natuurlijke Rijkdom (Ibama) blijkt dat dit jaar een derde minder milieuovertreders is beboet dan in dezelfde periode in het jaar ervoor. Het aantal boetes wegens illegale ontbossing, inclusief het verbranden van bos daalde van 4138 naar 2535, terwijl het aantal branden toenam.

Correctie

Volgens medestanders van president Bolsonaro geven de Ibama-cijfers niet het juiste beeld. Er zouden niet minder boetes uitgeschreven zijn. Wel zou er sprake zijn van een ‘correctie’ omdat de vorige centrum-linkse, regering overdreven veel boetes zou hebben uitgeschreven om internationaal goed voor de dag te komen. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Bolsonaro er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij meer economische exploitatie in het Amazonegebied zou gedogen.

Protestdemonstratie, vrijdag, tegen het beleid van president Bolsonaro in het Amazonegebied.
Volledig scherm
Protestdemonstratie, vrijdag, tegen het beleid van president Bolsonaro in het Amazonegebied. © AFP

Toch is de stemming nu aan het omslaan, ook bij Bolsonaro die ruim 40.000 soldaten beschikbaar heeft gesteld voor bluswerk en preventie. Er worden inmiddels ook extra blusvliegtuigen ingezet. Volgens waarnemers wil de Braziliaanse president geen boycots riskeren van westerse landen omdat dat de Braziliaanse economie enorm zou schaden. Nu al staat een nieuw handelsverdrag met de EU op de tocht vanwege Bolsonaro’s recente passiviteit in het beschermen van het Amazonegebied. Vrijdag verklaarde Bolsonaro dat de natuur in het Amazonegebied hem aan het hart ging.

Trump

Volgens de Braziliaanse president was hij over de branden in gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump, de Spaanse premier Sanchez en diverse Zuid-Amerikaanse leiders. Ook in verschillende Zuid-Amerikaanse hoofdsteden is de afgelopen dagen geprotesteerd bij de Braziliaanse ambassade. De Franse president Emmanuel Macron trekt het hardst van leer tegen Bolsonaro. Op de G7 Top in Biarritz bood hij Brazilië ook hulp aan in het bestrijden van de branden die in Zuid-Amerika traditioneel woeden in deze tijd van het jaar. Volgens Bolsonaro hoefde Europa hem niet de les te lezen. De Europeanen hebben zelf hun oerbossen grotendeels gekapt stelt hij. Een repliek uit Europa luidt dat dat een grote fout was maar dat Brazilië daarom niet dezelfde fout hoeft te maken.

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.