G7 in teken van geruzie, demonstraties en Donald Trump
Duizenden mensen demonstreren in het zuidwesten van Frankrijk tegen de top van zeven grote industrielanden en de EU (G7) in de badplaats Biarritz. Het gaat om een protestmars aan de grens met Spanje georganiseerd door tientallen antiglobalistische bewegingen met toestemming van de autoriteiten.
Delen per e-mail
De demonstratie verloopt vooralsnog vredig. Onder de betogers zijn ook aanhangers van de ‘gele hesjes’-beweging. Vanavond begint de eigenlijke top in het 30 kilometer verderop gelegen Biarritz. Voor de beveiliging hebben de autoriteiten 13.000 militairen en agenten ingezet.
Waarover praten zij, daar in het Zuid-Franse Biarritz? De top van zeven wereldleiders en de EU belooft dit weekeinde in elk geval herrie, zowel binnen als buiten de vergaderzaal.
Onvoorspelbaar
Het forum van de zeven belangrijke industriële staten plus de Europese Unie en Rusland (sinds 2014 uitgesloten vanwege landjepik in Oekraïne) is sinds het aanschuiven van Donald Trump allesbehalve voorspelbaar geworden. De Franse gastheren lijken allang blij als de deelnemers zonder ruzie uit elkaar gaan, zoals de laatste keer toen een gepikeerde Trump de Canadese premier Justin Trudeau de huid vol schold. Om die reden is bij voorbaat afgezien van een lastige eindverklaring die, volgens de Franse president en gastheer Emmanuel Macron ‘toch niemand leest’.
Hoe een schijn van eenheid op te houden en hoe om te gaan met ‘The Donald’?, dat lijken de officieuze thema’s in Biarritz. Het is lastig in te schatten hoe de bui zal zijn van ‘de uitverkorene’, zoals Trump zichzelf deze week noemde ten overstaan van journalisten. Eerder deze week schoffeerde hij de Deense koningin in een driftbui over zijn niet netjes genoeg afgewezen voorstel Groenland te kopen. Pas nog dreigde hij Macron met extra tarieven op Franse wijnimport nadat de Franse president had aangekondigd de belastingontduiking door GAFA ’(de Amerikaanse bedrijven Google, Amazon, Facebook en Apple) aan te pakken.
Agenda
Officieel is het thema van deze top ‘de strijd tegen groeiende ongelijkheid’. De G7-website zet de andere gespreksonderwerpen op een rij: veiligheid en terrorisme, cyberveiligheid, klimaatverandering en het milieu en emancipatie. De Fransen filosoferen graag over de zegeningen van internationale samenwerking of unilateralisme (Trump heeft er een bloedhekel aan en sluit liever aparte deals met handelspartners) en over hoe de democratie te redden van populisten. En dan zijn er ook het klimaat en de Amazonebranden die aandacht vragen. President Macron hoopt dat ‘zijn’ grote thema’s ter sprake komen.
China is niet van de partij in Biarritz, maar het zal veel over dat land gaan vanwege de escalerende handelsoorlog en de kwestie Huawei. Voeg daarbij de gevoelige kwestie die brexit heet. Johnson verlangt een nieuw scheidingsverdrag, Macron en merkel hebben hem uitgedaagd dat te bedenken. Maar een alternatief lijkt de Britse premier niet te hebben. Behalve groot in te zetten op zijn goede relatie met Donald Trump die nu weer weinig opheeft met Merkel en Macron. Kortom, heibel gegarandeerd.
Iran
Waarnemers verwachten toch dat de meeste tijd zal gaan zitten in de beroerde en dreigende verstandhouding met Iran. Trump en de Europeanen denken daar totaal verschillend over. De Europese NAVO-partners staan niet te springen om een vloot naar de Straat van Hormuz te sturen. Waar de Amerikanen op ramkoers liggen met Iran, blijft Europa in een dialoog geloven.
Diplomatieke inspanningen van Macron oogstten van Trump de sneer dat de Franse president niet moet denken dat hij voor Amerika kan spreken. Evenmin blij is Trump met de Britten die een vastgehouden Iraanse olietanker alsnog van Gibraltar lieten vertrekken, terwijl de Amerikanen het schip opeisten.
Rusland
Donald Trump zinspeelt op de terugkeer van Rusland bij de G7, die dan de G8 wordt. Volgend jaar is de G7- top in de Verenigde Staten en Donald Trump wil in een verkiezingsjaar graag uitpakken. Maar ook dat wordt lastig. Macron vindt dat president Poetin eerst goede wil moet tonen met Oekraïne en de Britten wachten nog steeds op uitleg over de gifaanval op een Russische spion en diens dochter in Zuid-Engeland.
En buiten?
Er zijn dertienduizend Franse politiemensen en militairen gemobiliseerd om de top veilig te laten verlopen. Op straat worden ongeregeldheden verwacht. De linkse oppositie tegen de G7 houdt een tegentop, vlakbij, in de badplaats Hendaye.
Er zijn al vijf aanhoudingen verricht, van mensen die een aanval op de politie planden. Daarnaast wordt ook een protest van de Gele Hesjes verwacht, wat in elk geval past in het hoofdthema: strijd tegen groeiende ongelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
Trump boos op Macron om digitaks en dreigt nu Franse wijn zwaarder te belasten
Donald Trump heeft de Franse president Emmanuel Macron ‘dwaasheid’ verweten. De Amerikaanse president dreigt ermee Franse wijn zwaarder te belasten als vergelding voor de belasting die Frankrijk oplegt aan internetreuzen zoals Google, Amazon, Facebook en Apple. -
Trump belooft Boris Johnson uitgebreid vrijhandelsakkoord na de brexit
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een telefonisch onderhoud gehad met Boris Johnson waarin hij de kersverse Britse premier ‘een uitgebreid vrijhandelsakkoord’ in het vooruitzicht stelde als de Britten uit de Europese Unie stappen. Volgens beide wereldleiders biedt het vertrek een grote kans om de economische banden tussen de VS en Groot-Brittannië te versterken. -
Frans corona-advies: niet meer praten of bellen in openbaar vervoer
De Fransen hebben een opmerkelijk advies gekregen in de strijd tegen corona: houd je mond. Als ze met het openbaar vervoer reizen, kunnen ze beter niet meer praten en ook niet meer bellen. -
Politie pakt Nederlands lid van drugsmaffia op in Rio de Janeiro
De Braziliaanse politie heeft in samenwerking met Interpol een lid van de Belgisch-Nederlandse drugsmaffia opgepakt aan de kust van Rio de Janeiro. Het gaat om Julien ‘Etta’ R. (39), een Nederlander die in België nog zeven jaar cel moet uitzitten nadat hij in Antwerpen werd veroordeeld.
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUMVIDEO
Paul zit in Oostenrijk al aan de derde lockdown: ‘De Nederlandse overheid kan leren van de Oostenrijkse’
Paul Roerbag (52) mag je een ervaringsdeskundige noemen als het gaat om hoe om te gaan met lockdowns en avondklokken. Samen met vrouw Miriam (50) en zoons Kjell (18) en Quirin (20) emigreerde hij in juli 2019 goed voorbereid uit het Gelderse Vuren naar Oostenrijk. Daar wachtte een baan als regiomanager van winkelketen Action. Overal aan gedacht, alle mogelijke tegenslag ingecalculeerd. Behalve dus een coronapandemie en drie lockdowns.