G7-landen bereiken historisch akkoord over vennootschapsbelasting
De landen van de G7 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Daarmee krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen als Facebook en Amazon te belasten. Het akkoord legt ook een bodem onder de vennootschapsbelasting wereldwijd.
De ministers van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland en de Verenigde Staten kwamen in Londen bijeen om te praten over het plan van het Witte Huis voor een internationaal minimumtarief. De overeenkomst maakt een einde aan de trans-Atlantische spanningen die jarenlang de onderhandelingen tussen zo’n 140 landen, over het bijwerken van eeuwenoude belastingregels, ondermijnden. Het akkoord effent ook de weg voor een breder akkoord van de G20-landen volgende maand.
Doel van het akkoord is om te voorkomen dat grote ondernemingen met winsten gaan schuiven om belastingheffingen te voorkomen, bijvoorbeeld via brievenbusfirma’s. De bedrijven moeten namelijk meer belasting betalen in de landen waar ze actief zijn.
,,Ik ben zeer verheugd te kunnen aankondigen dat de ministers van Financiën van de G7 vandaag na jarenlange besprekingen een historische overeenkomst hebben bereikt om het mondiale belastingstelsel te hervormen”, zei de Britse minister van Financiën Rishi Sunak in een toelichting.
Met de hervorming wordt het stelsel geschikt gemaakt voor het wereldwijde digitale tijdperk. Hij noemde het het akkoord ook van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ‘de juiste bedrijven de juiste belasting op de juiste plaats betalen'.
‘Race naar beneden’
Volgens zijn Amerikaanse collega Janet Yellen kan de wereldwijde minimumbelasting een einde maken aan ‘de race naar beneden’ op het gebied van vennootschapsbelasting. Ook zal het akkoord volgens haar zorgen voor rechtvaardigheid voor de middenklasse en de werkende mensen in de VS en wereldwijd.
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei dat het plan ook betrekking heeft op digitale belasting en zorgt voor een minimumtarief van ten minste 15 procent. De G7-landen zullen proberen de steun van de G-20 te krijgen, te beginnen met een bijeenkomst volgende maand in Venetië.
De komende weken moet nog wel over veel technische details worden beslist, signaleerde de G7 eerder al. Op vrijdag werd al een doorbraak bereikt over de vraag hoe de opbrengst van het belasten van techbedrijven moet worden verdeeld.
Belastingontwijking
De G7 heeft ook ingestemd met het principe van een wereldwijde minimum vennootschapsbelasting voor grote bedrijven van ten minste 15 procent. De maatregelen zullen ook helpen belastingontwijking hard aan te pakken. Dat is tot nu toe altijd lastig gebleken, aangezien de VS in nieuwe regels geen onderscheid wilde maken tussen digitale bedrijven en andere bedrijven. Vanuit Europa klonk echter de wens om techbedrijven expliciet aan te pakken. Een definitief akkoord wordt mogelijk pas dit najaar bereikt, ook omdat sommige landen eerst nationale wetten moeten aannemen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noren halen geld op voor standbeeld van gedode walrus Freya
In Noorwegen is een particuliere geldinzamelingsactie gaande om een standbeeld voor walrus Freya op te richten. Het beest trok massa’s toeschouwers in de haven van Oslo, maar werd zondag gedood nadat de autoriteiten tot de conclusie kwamen dat het enorme zeezoogdier een risico vormde voor de mens. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
Franse skikampioen Adèle Milloz (26) sterft na val in de Alpen: ‘Een stralende jonge vrouw’
Bij het beklimmen van de Mont Blanc is afgelopen vrijdag voormalig wereldkampioen toerskiën Adèle Milloz op 26-jarige leeftijd om het leven gekomen. Dat bevestigt de Franse berg- en klimfederatie in een verklaring. ,,Adèle was een stralende jonge vrouw. Haar glimlach en goede humeur zullen worden gemist”, laat voorzitter Olivier Greber weten.
-
Frans onderzoek: ‘Nederland hoort op officiële lijst belastingparadijzen’
Nederland heeft in het recente verleden meer investeringen van multinationals en andere bedrijven aan weten te trekken dan echte belastingparadijzen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van de gerenommeerde Franse universiteit Paris-Dauphine. -
Europa neemt nieuwe stap tegen belastingontwijking multinationals
Europa heeft vanavond een nieuwe stap gezet tegen belastingontwijking door multinationals. Bedrijven met een jaaromzet van meer dan 750 miljoen zijn straks verplicht om per land te melden hoeveel belasting ze betalen. -
Duikers vinden lichaam van Britse toerist (51) die in Gardameer verdronk nadat hij zoon redde
Duikers hebben in het Gardameer, in het noorden van Italië, het lichaam van een Britse toerist teruggevonden die daar eind juli verdronk. Het slachtoffer, de 51-jarige Aran Chada, werd plotseling onwel nadat hij het water in sprong om zijn 14-jarige zoon te redden. De jongen was in het meer in moeilijkheden geraakt.