Volledig scherm
Angela Merkel spreekt met president Donald Trump tijdens de tweede dag van de G7 -top in Canada. © REUTERS

G7-top: De foto die alles zegt

Het wordt al de foto van het jaar genoemd: Angela Merkel, geflankeerd door de Franse president Macron en de Britse premier May, lijnrecht tegenover een koppig kijkende Donald Trump. Typerend voor de dramatische verhouding tussen Europa en de VS. ,,Deze foto kan zo een museum in.''

Het zit 'm in de compositie: de Amerikaanse president tegenover zijn oude bondgenoten. En in de lichaamstaal: Merkel offensief voorover gebogen, de armen van Trump defensief gekruist voor zijn borst. In dit ene beeld lijken de bizar verlopen G7-top van afgelopen weekend en de nieuwe verhoudingen in de wereld perfect samengevat.

Quote

Beter kan de huidige wereldorde en het isolement van 's werelds machtigste land niet in beeld worden gebracht. Deze kan zo het museum in.

Robert van de Roer, Diplomatiedeskundige

Het team van de Duitse bondskanselier verspreidde de foto, genomen door haar officiële fotograaf, waarop Merkel het daadkrachtige middelpunt lijkt. Blijkbaar zag zij het beeld als symbool van haar kordate optreden. Maar opvallend genoeg stuurde ook team Trump de foto via Twitter de wereld in. ,,Weer een G7 waar andere landen verwachten dat Amerika altijd hun bank zal zijn. De president maakte het vandaag duidelijk: niet meer'', luidde het bijschrift van de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton.

Natuurlijk: een foto is maar een momentopname. Een fractie eerder of later levert een vriendelijker beeld op. Maar de foto die gisteren de wereld rondging, zegt alles, vindt diplomatiedeskundige Robert van de Roer. ,,Beter kan de huidige wereldorde en het isolement van 's werelds machtigste land niet in beeld worden gebracht. Deze kan zo het museum in.''

Want het ging goed mis, afgelopen weekend, tijdens de G7 - het overleg tussen zeven belangrijke industriestaten - in Canada. Nog voor aanvang van de top joeg Trump zijn bondgenoten al op stang door te zeggen dat Rusland maar weer bij de G7 moest komen. Hij kwam vervolgens te laat, liet sessies over klimaatverandering en plastic in de oceanen aan zich voorbijgaan, en verliet de top voor het einde, om alvast naar de Noord-Koreatop in Singapore te gaan.

De top leverde nog wel een akkoord op. Maar zelfs dat bleek waardeloos. De verklaring van Trudeau tijdens de persconferentie na afloop van de top schoot bij Trump in het verkeerde keelgat. Vanuit de Air Force One verbood Trump zijn vertegenwoordigers alsnog het akkoord te ondertekenen. Trudeau had de Amerikaanse importheffingen 'bijna beledigend' genoemd en zei dat Canada niet met zich laat sollen. ,,Heel erg oneerlijk en zwak'', klaagde Trump op Twitter.

Deceptie

Quote

Voor zijn achterban voert Trump deze show op, want in november heeft hij hun steun nodig bij de tussentijd­se verkiezin­gen. Daar moet hij een meerder­heid zien te houden in de Senaat en het Huis van Afgevaar­dig­den.

Ben Bot, Oud-minister van Buitenlandse Zaken

En zo eindigde de top in een deceptie. ,,Het is ongekend dat een Amerikaanse president op zo'n manier omgaat met Amerika's oudste bondgenoten, terwijl hij juist toenadering zoekt met zijn grote rivalen'', zegt Van de Roer.

Trump gedraagt zich volgens de diplomatiedeskundige als een verwend kind. ,,Hij verscheurt de wereldorde, terwijl de andere landen alles op alles zetten om in gesprek te blijven, ondanks hun onenigheid met de VS over importheffingen, de nucleaire deal met Iran en de klimaatdeal.''

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot spreekt van 'een nieuw dieptepunt in het wispelturige gedrag van Trump dat Europa en de VS nog verder uit elkaar drijft'. Maar Trump verwerft daarmee wel steun bij zijn eigen achterban in de VS, zegt Bot. ,,Voor hen voert Trump deze show op, want in november heeft hij hun steun nodig bij de tussentijdse verkiezingen. Daar moet hij een meerderheid zien te houden in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Door bozig te vertrekken brengt hij zijn 'America first'-boodschap voor het voetlicht.''

Deze strategie is echter ook een risico. Want bij de handelsoorlog die nu lijkt ontketend, heeft Trump veel te verliezen. Zo stelt Europa niet toevallig importheffingen in op maïs en soja: die zullen juist de achterban van Trump in agrarische gebieden raken. ,,Trump is zo met zichzelf bezig dat hij de belangen van de VS verkwanselt'', zegt Van de Roer. ,,Als hij niet uitkijkt, is het straks niet America first maar America alone.''

  1. Vrees voor dertien doden Nieuw-Zeeland, vermiste Nederlander (66) weer terecht

    Vrees voor dertien doden Nieuw-Zee­land, vermiste Nederlan­der (66) weer terecht

    Acht mensen worden nog vermist na de uitbarsting van de vulkaan op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island. Van de 47 mensen die op het eiland waren, zijn vijf mensen om het leven gekomen en 31 in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse politie bekendgemaakt. Van de vermisten wordt gevreesd dat ze niet meer in leven zijn. Een Nederlander die als vermist werd opgegeven is weer terecht, zo laat zijn broer aan deze nieuwssite weten.