De eerste handdruk tussen Kim en Trump, vorig jaar in Singapore, was spectaculair, maar leverde niets concreets op.
Volledig scherm
De eerste handdruk tussen Kim en Trump, vorig jaar in Singapore, was spectaculair, maar leverde niets concreets op. © AP

Gaan Kim Jong-un en Donald Trump dit jaar op herhaling?

Het topberaad van Noord-Korea en China voedt de geruchten over een tweede ontmoeting tussen de Noord- Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. Hun diplomaten zouden al hebben gesproken over een locatie.

Kim Jong-un liet zich na zijn aantreden in mei 2016 pas vorig jaar zien in Peking voor een ontmoeting met president Xi Jinping. Nu is hij weer in China, voor de vierde keer in een jaar. Zijn bezoek duurt vier dagen, hij vierde er gisteren zijn 35ste verjaardag.

Kims intensieve topoverleg met Xi zou een voorbode zijn van een tweede ontmoeting met Trump begin dit jaar. Noord-Korea en China willen de inzet ervan vooraf met elkaar afstemmen. ,,Zij werken een gezamenlijke strategie uit'', aldus Lu Chao, directeur van het Korea Onderzoekscentrum in China. Kim wil onder meer de steun van Xi bij zijn strijd tegen de sancties, uitgevaardigd wegens zijn kernwapenprogramma. Tot en met afgelopen zomer ging China in de VN-Veiligheidsraad mee met het opleggen van die straffen. De kernproeven en rakettesten gingen ook China te ver, maar nu neemt dat land afstand van het sanctiewapen.

Eerste handdruk

De eerste handdruk tussen Kim en Trump, vorig jaar in Singapore, was spectaculair, maar leverde niets concreets op. Beide partijen wachten op een concessie van de ander. Noord-Korea eist dat de sancties worden verzacht dan wel ingetrokken. Als dat niet gebeurt, dreigde Kim in zijn nieuwjaarsrede, zal dat 'grote gevolgen' hebben. De VS eisen dat Noord-Korea meer gegevens vrijgeeft over zijn kernwapenprogramma en ontmanteling ervan.

Ondanks alle onduidelijkheid lijkt er dus een tweede bijeenkomst te komen. Diplomaten uit de landen hebben elkaar in Vietnam ontmoet. Of Vietnam na Singapore de tweede gastheer van een top zal zijn wil niemand bevestigen.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.