Volledig scherm
Pattaya in Thailand, magneet voor westerse mannen. © Shody Careman

Gambia en Thailand ruziën over sekstoerisme

Een diplomatieke rel zet Gambia tegenover Thailand. Twee landen met veel sekstoeristen die ze eigenlijk liever niet zouden zien.

,,Wie een seksvakantie wil, kan maar beter naar Thailand gaan”, zei de Gambiaanse minister van Toerisme en Cultuur Hamat Bah. Dat was een maand geleden en bijna niemand zou erover zijn gevallen als de uitspraak deze week niet - via een reiswebsite en de sociale media in Thailand - plots veel aandacht had getrokken.

Want Thailand reageerde dit keer. Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde zelfs een brief op poten naar de Gambiaanse ambassade in Maleisië – vanwege de kosten heeft Gambia geen ambassade in Thailand - om protest aan te tekenen tegen de sneer van minister Bah. Strekking: Thailand is geen bestemming voor sekstoeristen en juist heel hard bezig iets te doen aan die kwalijke reputatie. Volgens de Thaise minister van Cultuur, Veera Rojpojchanaret, is er de laatste jaren veel verbeterd en focust Thailand op moraliteit. 

Premier Prayut Chan-o-cha kwam daar een paar dagen later op terug en relativeerde wat zijn minister had gezegd. ,,Er zijn nog altijd mensen die dit beroep (van sekswerker, red.) uitoefenen. Alle partijen moeten dit probleem aanpakken. We moeten het besef versterken dat dit beroep niet goed is. Doe het niet", aldus Prayut, die de bal impliciet terugkaatste naar Gabon. Ga daar maar heen als je seks zoekt.

Inkomsten

Het bizarre diplomatieke relletje plaatst twee toeristenparadijzen tegenover elkaar. Beiden zouden het liever doen zonder de kwalificatie die ondanks hun inspanningen aan ze blijft kleven: seksparadijs. In beide landen zijn tienduizenden mensen afhankelijk van de inkomsten daaruit.

Volledig scherm
Toeristen op Djembe beach in Gambia. © Sanne Zurne

‘Bumsters’ heten ze in Gambia, de bekende gigolo’s of toyboys voor oudere westerse vrouwen. De dames komen voor betaalde romantiek en seks met lokale jongens die ze gedurende hun verblijf onderdak en eten bieden in een luxe resort. Het aantal vrouwen uit Europa en Noord-Amerika dat voor een tropisch avontuur in het Afrikaanse land arriveert, is de laatste jaren zo gestegen dat Gambia te boek staat als seksparadijs. Het laatste dan met inbegrip van keiharde prostitutie van mannen en vrouwen en alles wat daar aan vast zit.

Vijftien uur vliegen verderop zijn het overwegend zwaarlijvige mannen die het nationale sekstoerisme aan de gang houden, 100.000 alleen al in de Thaise stad Pattaya. 

Zowel Thailand als Gambia proberen van hun reputatie af te komen. Het laatste land zet in op ecotoerisme, Thailand gaat voor de cultuur. De Thaise politie arresteerde maandag nog een groep Russen die ‘sekstrainingen’ organiseerden voor Russische toeristen. Maar het zal moeilijk blijven er grootschalig wat aan te doen. Vijf miljard per jaar gaat er om in de Thaise seksindustrie, waarin volgens de VN meer dan 120.000 mensen – meest meisjes en vrouwen – werkzaam zijn.