Volledig scherm
© Shutterstock

Garuda Indonesia annuleert 49 bestelde Boeings

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia wil zijn bestelling van 49 Boeing 737 MAX-toestellen annuleren. Het bedrijf maakte vandaag bekend af te zien van de deal waar bijna 5 miljard dollar mee gemoeid is.

,,We hebben een brief naar Boeing gestuurd met het verzoek om de bestelling te annuleren’’, aldus een woordvoerder van Garuda. Hij geeft als reden dat de passagiers in Indonesië het vertrouwen hebben verloren in de Boeing-toestellen.

Garuda had een order uitstaan van in totaal vijftig 737 MAX 8-toestellen, waarvan één al is geleverd. De luchtvaartmaatschappij heeft Boeing reeds 26 miljoen van de 4,9 miljard dollar betaald. Garuda Indonesia zou graag een ander model in de plaats willen hebben voor de geplaagde toestellen, die vanwege twee recente vliegrampen noodgedwongen aan de grond worden gehouden.

Bij het ongeval met een 737 MAX in Indonesië kwamen vorig jaar 189 mensen om het leven. Sinds het neerstorten van een 737 MAX van Ethiopian Airlines ruim een week geleden staan alle ruim 300 toestellen van dit type Boeing bij luchtvaartmaatschappijen wereldwijd aan de grond.

Tragische verlies

Boeing heeft een paginagrote advertentie geplaatst in NRC waarin de vliegtuigbouwer ingaat op de dodelijke ongelukken met twee van zijn toestellen. In de brief, die eerder deze week in het Engels op de website van Boeing verscheen, betuigt topman Dennis Muilenburg zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

,,Het tragische verlies van Ethiopian Airlines-vlucht 302 en Lion Air-vlucht 610 raakt ons allemaal, en verenigt mensen en landen in gedeeld leed met hen die rouwen’', aldus Muilenburg. ,,Wij zijn verdrietig en betuigen nogmaals onze diepste gevoelens van medeleven naar de naasten van de passagiers en crewleden die aan boord waren.’'

Ook biedt de Boeing-baas de klanten en passagiers zijn excuses aan voor het ongemak doordat de gewraakte Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond moeten blijven. Muilenburg zegt dat ,,gepaste maatregelen’' zullen worden genomen ,,om de veiligheid van de 737 MAX volledig te garanderen’'.

Kijk hier hoe Indonesië onlangs Boeing 737 Max 8 toestellen inspecteerde:

  1. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.