Gasbel verhit aartsrivalen Turkije en Griekenland
Het is weer hommeles tussen Turkije en Griekenland. Dit keer gaat het om de zeebodem rond een piepklein eilandje. Het is Grieks, maar de Turken ruiken er gas. Toeristen pakken alvast hun biezen.
De kans dat u van het Griekse eiland Kastellorizo gehoord heeft, is niet groot. En dat u er geweest bent, is nog onwaarschijnlijker. Niet dat het lelijk is: de pastelkleurige huizen rond een hoefijzervormige baai vormen een schitterende aanblik. Maar het piepkleine eilandje, zo’n drie bij drie kilometer en met nog geen 500 inwoners, valt bijna van de kaart van Griekenland. Het ligt 125 kilometer ten oosten van Rhodos - zo’n drie uur varen langs de Turkse kust. Die ligt op twee kilometer van Kastellorizo, de stad Kas op nog geen vier.
Vanwege die ligging is het eiland nu inzet van een conflict tussen de twee aartsrivalen Turkije en Griekenland. Of beter gezegd, de zeebodem ten zuiden en oosten ervan. Turkije kondigde afgelopen week aan daar de komende tijd onderzoek te gaan doen naar een mogelijke gasvoorraad. Athene reageerde furieus en claimt dat de wateren en bodem rond Kastellorizo van Griekenland zijn. Het stuurde direct marineschepen naar het eiland. Turkije deed daarop hetzelfde en vloog met straaljagers over het eiland heen.
Beide landen menen het internationaal recht aan hun kant te hebben. ,,Het argument dat een eiland van tien vierkante kilometer, op slechts twee kilometer van Anatolië en 580 kilometer van het Griekse vasteland, een continentaal plat van 40.000 vierkante kilometer zou opleveren, is niet rationeel en ook niet in lijn met internationale wetgeving”, stelt de Turkse regering in een verklaring. ,,De aankondiging onderstreept Turkije’s volharding in het schenden van internationaal recht, en de regels omtrent goed nabuurschap en de dringende verzoeken van de Europese Unie”, werpt Griekenland tegen.
Niet bepaald de eerste keer
Het is bepaald niet de eerste keer dat Griekenland en Turkije ruziën over territorium. Na jaren oorlog werden de grenzen definitief vastgelegd in het Verdrag van Lausanne in 1923, maar de Turken betwisten bijvoorbeeld nog steeds de zeegrens. President Erdogan vraagt zich de afgelopen jaren hardop af waarom sommige Griekse eilanden niet Turks zijn. En vrijwel dagelijks duwt de Griekse luchtmacht Turkse straaljagers terug uit zijn luchtruim.
Voor buitenstaanders lijken het vaak niet meer dan pesterijen, en omdat zowel Griekenland als Turkije lid is van de Navo, geloven weinigen in een militaire confrontatie. Maar in 1996 dreigde het flink mis te gaan rond de rots Imia (Kardak in het Turks), dat volgens internationale kaarten tot Griekenland behoort. Nadat daar een Turks schip was vastgelopen, weigerde de kapitein Griekse hulp, omdat hij zich naar eigen zeggen op Turks territorium bevond. Het leidde ertoe dat de Grieken een vlag op de rots plantten, die even later vervangen werd in een spectaculaire actie van Turkse journalisten die per helikopter op de rots landden - het werd live op tv uitgezonden. De Griekse marine haalde de vlag neer en plaatste er weer een Griekse. Nadat beide landen oorlogsschepen hadden gestuurd, kon Amerikaanse bemiddeling een oorlog ternauwernood voorkomen.
Historisch verklaarbaar
Wellicht had Angela Merkel, bondskanselier van de huidige EU-voorzitter Duitsland, dat in haar achterhoofd toen ze afgelopen dinsdag met zowel de Turkse president Erdogan als de Griekse premier Mitsotakis belde. Dat haalde de druk enigszins van de ketel. Het Turkse onderzoeksschip ligt nog steeds in de haven van Antalya, maar Ankara verzekert dat het nog tot 2 augustus zijn missie kan volbrengen. De Europese Commissie en de Verenigde Staten hebben inmiddels hun steun aan Griekenland uitgesproken.
De veelal Griekse toeristen op Kastellorizo wachten de situatie niet langer af; die pakten de afgelopen dagen hun biezen, melden media in Griekenland. De kwestie heet er een crisis, en bepaalt al dagenlang het nieuws. De angst voor de grote buurman is historisch verklaarbaar - in het huidige Griekenland heersten vierhonderd jaar lang de Ottomanen. Maar ook de recente geschiedenis bezorgt de Grieken argwaan. Ze vrezen dat Erdogan, wiens populariteit bij zijn kiezers daalt nu Turkije economisch in het slop zit, de dreigementen gebruikt om zijn blazoen op te poetsen. In maart nog riep Turkije vluchtelingen op naar Griekenland te gaan, en bracht de overheid hen zelfs in bussen naar de grens.
De Turkse kustwacht zou ook een oogje dichtknijpen als migranten per bootje de Egeïsche Zee proberen over te steken. Cultureel-historische pijn is er ook. Vrijdag nog werd de Hagia Sophia in Istanboel in gebruik genomen als moskee, terwijl die gebouwd is als een van de belangrijkste Grieks-orthodoxe kathedralen ooit. Terwijl duizenden moslims er het vrijdaggebed hielden, luidden in Griekenland als teken van rouw de kerkklokken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Lucht in New York ernstig vervuild door bosbranden in Canada, stad is nu ongezondste ter wereld
-
met video
Prins Harry: ‘Staat van pers en overheid in VK op dieptepunt’
De Britse prins Harry zegt in de rechtbank dat de Britse tabloids bloed aan hun handen hebben en veel pijn hebben veroorzaakt, al sinds zijn vroege jeugd. De hertog van Sussex beschuldigt de uitgever van tabloid The Mirror van het onrechtmatig verzamelen van informatie. Het is voor het eerst in meer dan 130 jaar dat een Britse royal openbaar en onder ede ondervraagd wordt. -
Grote zorgen over hulpverlening na instorten Kachovka-dam, Zelensky boos op VN en Rode Kruis
Hulpverlening na de dambreuk bij Kachovka komt moeizaam op gang. Er is onder meer gevaar voor ziektes. Oekraïne vreest echter ook voor de toekomst van de landbouw in het vruchtbare gebied. Het leeggelopen Kachovka-reservoir was de enige irrigatiebron. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
met video
Smoglucht ook in Washington, 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook
De smog die rond de wolkenkrabbers van New York City hangt, is inmiddels ook in Washington D.C. beland. Volgens IQ Air, dat de luchtkwaliteit bijhoudt, is de score daar gestegen naar 182. Wat als ‘ongezonde lucht’ wordt gekwalificeerd. -
PREMIUMvideo
Toch op vakantie? ‘Dat kan lelijk tegenvallen door alle beperkingen’
Gesloten zwembaden of attracties, geen animatieteam voor de kinderen, excursies die niet doorgaan of op allerlei plekken verplicht een mondkapje op. De zomervakantie kan voor veel mensen wel eens flink tegenvallen, voorspelt DAS. De juridisch dienstverlener verwacht een hausse aan klachten over restricties op hun vakantiebestemming.