Volledig scherm
De actievoerders bij het cruiseschip de Zuiderdam. © EPA

Gearresteerde actievoerders vrijgelaten na urenlang tegenhouden Nederlands cruiseschip

Een Duitse actiegroep heeft het Nederlandse cruiseschip de Zuiderdam, van de Holland-Amerika Lijn, gisteren een aantal uur geblokkeerd in de haven van Kiel. Rond 22.00 uur greep de politie in. Daarbij zouden volgens de actievoerders 40 mensen zijn gearresteerd.

Het schip had ‘s middags moeten uitvaren, maar werd tegengehouden doordat de activisten een kraan bezet hielden, op de trossen klommen en met bootjes voor de boeg van het schip op en neer voeren. Met een vertraging van zo’n zes uur kon het cruiseschip gisteravond laat eindelijk vertrekken. Volgens de demonstranten is er niemand gewond geraakt. 

Smash Cruiseshit, zoals de actievoerders zich noemen, protesteert tegen de vervuiling door cruiseschepen en tegen de volgens hen slechte arbeidsomstandigheden op de schepen. ,,We willen leven zonder de vervuiling van cruiseschepen. We willen leven in een wereld zonder opwarming van de aarde. Dus moeten we nu iets doen om dit te stoppen’’, schreven de activisten in een tweet.

Volgens lokale media deden tussen de 50 en 100 mensen mee aan het protest. Alle arrestanten zijn inmiddels vrijgelaten. De kapitein van de Zuiderdam gaat een aanklacht indienen tegen de actievoerders.

Volledig scherm
De politie arresteert de actievoerders. © EPA
Volledig scherm
Actievoerders houden het cruiseschip bezet. © EPA