De zezel (zonkey in het Engels) is een kruising tussen een zebra en een ezel.
Volledig scherm
De zezel (zonkey in het Engels) is een kruising tussen een zebra en een ezel. © Facebook Sheldrick Wildlife Trust

Geboren: een zezel, een zeldzame kruising tussen een zebra en een ezel

Medewerkers van het Sheldrick Wildlife Trust in Kenia weten dat de natuur soms wonderen voortbrengt, maar dit wondertje hadden ze niet zien aankomen: er is een zezel geboren, een zeer zeldzame kruising tussen een zebra en een ezel.

Vorig jaar mei ontsnapte een zebra uit het Tsavo Esat National Park en wandelde een nabijgelegen gemeenschap in. Al snel bleek dat ze zich er wel thuis voelde. Ze vertoefde er wekenlang tussen wat ander vee van de dorpelingen en het verhaal van de zebra haalde zelfs het plaatselijke nieuws, schrijft Sheldrick Wildlife Trust, een natuurbeschermingsorganisatie in het Afrikaanse land. ,,Daarna werden onze dierenartsen gevraagd om de zebra weer te verhuizen naar een nationaal park.”

Het dier werd in slaap gebracht en verhuisde naar Chyulu National Park, een park waar de zebra, inmiddels gewend aan het leven met mensen, goed in de gaten gehouden kon worden. Ze aardde snel op haar nieuwe plek. ,,Ons team zag haar frequent bij de waterplek en zag hoe ze zich tegoed deed aan de zoutsteen.”

Quote

We dachten eerst nog dat het veulen had genoten van een modderbad

Natuurbeheerders

Een paar weken geleden verscheen de zebra ineens met een kleintje aan haar zij. Het duurde even voordat de boswachters een goede blik op het veulen konden werpen. Pas kort geleden ontdekten ze dat het niet een gewoon zebrajong is, maar een zogeheten zezel - een zeldzame kruising tussen een zebra en een ezel (zonkey in het Engels, red.). Dieren die het normaal niet in hun hoofd halen om met elkaar te paren.

Opvallend

,,Waar zebraveulens normaal worden geboren met witte en bruine strepen die na een tijdje zwart worden, had het lijf van dit kleintje opvallend lichte strepen en was overwegend zandkleurig. We dachten eerst nog dat het veulen had genoten van een modderbad, tot we beseften waar we mee te maken hadden. Ons weglopertje was bevallen van een ‘zonkey’!”, schrijven de natuurbeheerders. ,,Zebra’s hebben een dracht van zo’n twaalf maanden, dus het was niet moeilijk om na te gaan hoe dit zo was gekomen. Moeder was vlak voordat ze was verhuisd een verliefde ezel tegengekomen.”

Het opvallende dier is onvruchtbaar omdat het een chromosoom mist, en kan dus nooit voor nageslacht zorgen. Moeder en baby maken het goed, laat het reservaat weten. 

Overigens werd in 2018 in Engeland ook een zezel geboren. Het was zover bekend de tweede in het hele land. In 2013 werd melding gemaakt van een zezel in Italië. De vader was een zebra die een omheining had vernield om een ezelin het hof te maken. 

De zezel is een kruising tussen een zebra en een ezel (zonkey in het Engels).
Volledig scherm
De zezel is een kruising tussen een zebra en een ezel (zonkey in het Engels). © Facebook Sheldrick Wildlife Trust

Bekijk onze meest bekeken video's in onderstaande playlist:

 1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

  Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.
 2. Vertrouwelijk politiedocument gevonden in mobieltje van medeverdachte moord Duitse politicus

  Vertrouwe­lijk politiedo­cu­ment gevonden in mobieltje van medever­dach­te moord Duitse politicus

  Zitten er bij Duitse veiligheidsdiensten sympathisanten van rechts-terroristische kringen? Dat vragen onderzoekers van de moord op CDU-politicus Walter Lübcke (65) uit Kassel zich af. Dit omdat in de smartphone van een van de twee extreemrechtse verdachten een vertrouwelijk politiedocument is gevonden met de titel: onderzoek en opsporing bij terroristische geweldsmisdrijven van nationaal belang.
 3. Nederlandse toeristen toch welkom in Griekenland, reizigers uit risicogebieden worden getest

  Nederland­se toeristen toch welkom in Grieken­land, reizigers uit risicoge­bie­den worden getest

  Griekenland gaat reizigers bij aankomst testen op het coronavirus als ze vertrokken zijn vanaf een vliegveld in een risicogebied. De Griekse autoriteiten baseren zich daarbij op gegevens van het Europese luchtvaartagentschap EASA, dat een lijst bijhoudt met luchthavens die zich bevinden in gebieden waar de kans op overdracht van het virus groot zou zijn. Daar staan nu ook de belangrijkste Nederlandse vliegvelden op, bijvoorbeeld Schiphol.