'Gebrek aan hulpgeld Midden-Oosten drijft vluchtelingen naar Europa'
Hoewel de internationale gemeenschap recordbedragen aan hulpgeld uitgeeft aan de Syrische vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten is er niet genoeg geld beschikbaar. Dat zegt de Verenigde Naties, aldus persbureau AP.
Doordat hulporganisaties in de landen rond Syrië niet genoeg hulp kunnen bieden, trekken vluchtelingen nu naar Europa. Volgens Stephen O'Brien, bij de VN verantwoordelijk voor humanitaire zaken, is het gat in de financiering toegenomen door de vele conflicten in het Midden-Oosten, niet alleen in Syrië maar ook in Jemen.
Hulporganisaties hebben over 2015 voor hun hulp aan vluchtelingen 6,5 miljard euro nodig, maar daarvan is nog maar 38 procent binnen, aldus de VN. Daardoor krijgen vluchtelingen minder hulp zoals eten, in Jordanië heeft een derde van de 630.000 Syrische vluchtelingen in september helemaal geen voedselhulp gekregen.
Volgens The New York Times zal het aantal vluchtelingen dat geen eten meer krijgt toebedeeld dit jaar nog oplopen. De krant schrijft dat het onduidelijk is hoeveel van de vluchtelingen in Europa direct uit Syrië komen en hoeveel er de verslechterende situatie in vluchtelingenkampen ontvluchten.
Geld van Europese Unie
Duitsland en Oostenrijk vroegen zaterdag meer geld voor de hulpverlening aan de Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten om ze ervan te weerhouden naar het Westen door te reizen. De twee landen becijferden het nodige bedrag zaterdag op 5 miljard euro.
De Duitse regering trekt zelf twintig miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP), zei minister Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) tegen de krant Welt am Sonntag. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.
Als de Europese Unie nu geen geld uittrekt, 'dan zullen er nog meer mensen komen', zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel op een bijeenkomst van leidende Europese sociaaldemocraten in Wenen. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zouden aan het programma moeten deelnemen.
Wereldvoedselprogramma
Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. 'Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio', schreef Tusk. Hij waarschuwde dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.
De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz (SPD), riep de regeringsleiders van de EU op eindelijk de beloofde 7 miljard voor ondersteuning van de vluchtelingen in het Midden-Oosten vrij te geven op hun topbijeenkomst van woensdag. 'Het geld moet nog deze week' op tafel gelegd worden, zei Schulz zaterdag. Hij verwees naar de vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Jordanië, waar miljoenen mensen ondergebracht zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM9
Experts: In de Donbas hebben Russen al meer gebied ingenomen dan ze kunnen behouden
De oorlog in Oekraïne duurt nu drie maanden. Na het mislukte Russische bliksemoffensief bij Kiev en de aftocht bij Charkov zijn in de Donbas al dagen zware artilleriebeschietingen gaande. Waarnemers zien vooralsnog geen grote verschuivingen aan dat front. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
6
Goodfellas-acteur Ray Liotta (67) overleden
Ray Liotta is in de Dominicaanse Republiek overleden. De Amerikaan stierf in zijn slaap, zo maakte entertainmentwebsite TMZ bekend. De acteur, bekend van onder meer de legendarische misdaadfilm Goodfellas, is 67 jaar geworden. -
Canadese politie schiet gewapende man bij school neer
De politie in de Canadese stad Toronto heeft een man neergeschoten die in de buurt van scholen op straat met een geweer liep. Vier scholen in de omgeving gingen uit voorzorg dicht. Twee scholen werden al snel weer veilig verklaard, de andere twee bleven wat langer gesloten. De politie maakte later bekend dat de man is bezweken aan zijn verwondingen. Er is geen verdere dreiging. -
PREMIUMpartygate
Boris Johnson waant zich veilig na ‘tam’ rapport: ‘Borrels horen bij mijn werk’
Premier Boris Johnson waant zich veilig na de publicatie van het rapport over de feesten in Downing Street tijdens de lockdowns. Hij schuift de schuld in de schoenen van zijn stafleden, die de pizza's en alcohol regelden.
-
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
1
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
met video
Dader kondigde vlak voor bloedbad Texas aan dat hij school overhoop zou schieten
De tiener die dinsdag op een basisschool in Texas negentien kinderen en twee leraren afslachtte, meldde kort voor het bloedbad in onlineberichten dat hij zijn grootmoeder had neergeschoten en een school overhoop zou schieten. Dat maakte gouverneur Gregg Abbott woensdag bekend tijdens een persconferentie.