'Gebrek aan hulpgeld Midden-Oosten drijft vluchtelingen naar Europa'
Hoewel de internationale gemeenschap recordbedragen aan hulpgeld uitgeeft aan de Syrische vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten is er niet genoeg geld beschikbaar. Dat zegt de Verenigde Naties, aldus persbureau AP.
Doordat hulporganisaties in de landen rond Syrië niet genoeg hulp kunnen bieden, trekken vluchtelingen nu naar Europa. Volgens Stephen O'Brien, bij de VN verantwoordelijk voor humanitaire zaken, is het gat in de financiering toegenomen door de vele conflicten in het Midden-Oosten, niet alleen in Syrië maar ook in Jemen.
Hulporganisaties hebben over 2015 voor hun hulp aan vluchtelingen 6,5 miljard euro nodig, maar daarvan is nog maar 38 procent binnen, aldus de VN. Daardoor krijgen vluchtelingen minder hulp zoals eten, in Jordanië heeft een derde van de 630.000 Syrische vluchtelingen in september helemaal geen voedselhulp gekregen.
Volgens The New York Times zal het aantal vluchtelingen dat geen eten meer krijgt toebedeeld dit jaar nog oplopen. De krant schrijft dat het onduidelijk is hoeveel van de vluchtelingen in Europa direct uit Syrië komen en hoeveel er de verslechterende situatie in vluchtelingenkampen ontvluchten.
Geld van Europese Unie
Duitsland en Oostenrijk vroegen zaterdag meer geld voor de hulpverlening aan de Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten om ze ervan te weerhouden naar het Westen door te reizen. De twee landen becijferden het nodige bedrag zaterdag op 5 miljard euro.
De Duitse regering trekt zelf twintig miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP), zei minister Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) tegen de krant Welt am Sonntag. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.
Als de Europese Unie nu geen geld uittrekt, 'dan zullen er nog meer mensen komen', zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel op een bijeenkomst van leidende Europese sociaaldemocraten in Wenen. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zouden aan het programma moeten deelnemen.
Wereldvoedselprogramma
Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. 'Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio', schreef Tusk. Hij waarschuwde dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.
De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz (SPD), riep de regeringsleiders van de EU op eindelijk de beloofde 7 miljard voor ondersteuning van de vluchtelingen in het Midden-Oosten vrij te geven op hun topbijeenkomst van woensdag. 'Het geld moet nog deze week' op tafel gelegd worden, zei Schulz zaterdag. Hij verwees naar de vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Jordanië, waar miljoenen mensen ondergebracht zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VS versoepelen reeks sancties tegen Cuba
De Verenigde Staten hebben maandag versoepelingen aangekondigd van restricties die waren ingesteld tijdens de regering van de vorige president Donald Trump. Het gaat onder meer om beperkingen van de immigratieprocedures, geldtransfers en luchtverbindingen. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Chinezen moeten van Peking aan de kids, maar zelf willen ze dat steeds minder
China’s bevolking veroudert en dreigt ook nog eens te krimpen. De Chinese overheid probeert het krijgen van kinderen te stimuleren, maar jonge Chinezen kijken wel uit. Kinderen opvoeden is schreeuwend duur. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
met video
Complotdenker Micha Kat schreeuwend in de Noord-Ierse rechtbank: ‘Dráág me maar terug naar de cel’
Complotdenker Micha Kat stond deze middag voor de rechter in Noord-Ierland vanwege zijn eventuele uitlevering naar Nederland. Het werd een kort en zeer luidruchtig optreden: ,,Waarom zit ik al negen maanden in de cel? Zeg mij dat, rechter! Why?” -
Oekraïense president wil songfestival in Marioepol organiseren
De Oekraïense president Volodimir Zelenski is vastbesloten het Eurovisie Songfestival naar Marioepol te halen na de overwinning van de groep Kalush Orchestra vanavond bij het liedjesfeest. De havenstad werd verwoest door Russische aanvallen en het Rode Kruis noemde de situatie ‘apocalyptisch’, maar Zelenski gelooft dat het evenement er ‘op een dag’ naartoe kan komen. -
Ex-politieagent zegt medeplichtig te zijn aan doodslag op Floyd: ‘Een belangrijke stap’
Een ex-politieagent van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft gezegd schuldig te zijn aan medeplichtigheid aan doodslag op George Floyd.