Volledig scherm
Onder de slachtoffers van de gifgasaanval waren veel kinderen. © ANP

Gebruik zenuwgas sarin in Idlib bevestigd

Bij de Syrische luchtaanval in de provincie Idlib is vorige week het zenuwgas sarin gebruikt. Testen op slachtoffers hebben dat bevestigd volgens de Turkse minister van Gezondheidszorg Recep Akdag.

Akdag zei dat isopropyl methylfosfonzuur is gevonden bij de analyse van bloed- en urinemonsters van de slachtoffers van de gifgasaanval in Idlib. Die stof is het bewijs dat zij zijn blootgesteld aan sarin.

Zowel Washington als Ankara acht de Syrische regering schuldig aan de inzet van chemische wapens tijdens de bombardementen op Khan Sheikhoun, waardoor circa 85 mensen om het leven kwamen. Damascus ontkent verantwoordelijk te zijn. De VS voerden niettemin met kruisraketten een vergeldingsactie uit op een Syrische luchtmachtbasis.

  1. Tiener toont via selfies gruwel van Syrisch conflict in Oost-Ghouta

    Tiener toont via selfies gruwel van Syrisch conflict in Oost-Ghouta

    Net zoals veel tieners van zijn leeftijd post de 15-jarige Muhammad Najem regelmatig selfies op sociale media. Wie naar zijn foto’s kijkt ziet geen vrolijke beelden, maar de harde realiteit waarmee Najem dagelijks wordt geconfronteerd. Terwijl het Syrische leger luchtaanvallen uitvoert op zijn woonplaats Oost-Ghouta legt de tiener de verwoestende impact op beeld vast. Met de kracht van sociale media hoopt Najem hulp te krijgen.