Volledig scherm
PREMIUM
© dreamstime

Gedoe met zomer- en wintertijd mag geen minuut langer duren

Een meerderheid van het Europees Parlement wil nog dit jaar de eerste stappen zetten om een einde te maken aan het halfjaarlijkse gerommel met de klok. Zomer- of wintertijd, dat maakt Europa niet uit, als er maar één vaste tijd heel het jaar door geldt. Komend weekend gaat de klok weer een uur achteruit.

Quote

Ik zie niet in waarom we onszelf ieder jaar weer voor de gek moeten houden

Marijke Gordijn, Rijksuniversiteit Groningen

Een actieve groep binnen het Parlement denkt inmiddels ruim voldoende steun te hebben voor een resolutie (stemming: december) die Brussel uitnodigt met een wetsvoorstel te komen. Pavel Svoboda, Tsjechisch christendemocraat en leider van de groep van 70 leden uit alle acht de fracties, presenteert vandaag een studie waaruit opnieuw blijkt dat gerommel met de klok niks dan nadelen heeft.

De beoogde energievoordelen zijn nooit gehaald, het bedrijfsleven maakt onnodig kosten, koeien geven minder melk, kinderen vallen boven hun schoolboeken in slaap en ook van veel volwassenen wordt het bioritme zodanig verstoord dat ze vermoeid raken en zelfs verkeersongelukken veroorzaken of (in de bouw) bedrijfsongevallen krijgen. Reden genoeg om die 'oorlogsuitvinding' (van minder frisse figuren als Stalin, Hitler en Franco) de deur uit te doen. Het Parlement drong daar ook vorig jaar al op aan, maar de Commissie toonde zich weinig geïnteresseerd. De verantwoordelijke Commissaris was er niet, de inbreng van haar plaatsvervanger beperkte zich tot: ,,Ik breng uw opmerkingen over.''