Volledig scherm
PREMIUM
De kwestie van een grens op het Ierse eiland, tussen Ierland en Noord-Ierland, blijft een heikel punt. © AFP

Geduld raakt op: ‘Misschien moeten die Britten gewoon maar eens gaan’

BrusselOpnieuw nadert er een brexit-deadline. En opnieuw is het volslagen onduidelijk wat er gaat gebeuren. Mogelijk komt er een deal, mogelijk ook (nog) niet. In Brussel raakt het geduld op: ,,Misschien moeten die Britten gewoon maar eens gaan.”

Als je alleen maar let op de onderhandelingstaal, zo vlak voor weer een Europese top over de brexit (vandaag en morgen in Brussel), dan weet je eigenlijk nog niks. Het gaat over ‘hordes’ die nog genomen moeten worden, over een ‘tunnel’ waar men doorheen moet en dan ook nog eens over ‘een smal paadje’. Het geheel verloopt vanzelfsprekend ‘heel constructief’, al moet er ‘nog wel veel gebeuren’.

Binnenskamers, en aan de onderhandelingstafels, gaat het er feller en directer aan toe. Tot voor twee weken werd er door hoge Brusselse functionarissen geklaagd over het gebrek aan concrete voorstellen van de Britten. ,,Zoals het er nu voorstaat, zie ik alleen maar hele grote moeilijkheden. We krijgen alleen maar concepten, scenario’s waar ze aan denken”, zei een ingewijde toen. ,,En ja, ze gaan allemaal over de backstop.” 

  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’