Volledig scherm
PREMIUM
De kwestie van een grens op het Ierse eiland, tussen Ierland en Noord-Ierland, blijft een heikel punt. © AFP

Geduld raakt op: ‘Misschien moeten die Britten gewoon maar eens gaan’

BrusselOpnieuw nadert er een brexit-deadline. En opnieuw is het volslagen onduidelijk wat er gaat gebeuren. Mogelijk komt er een deal, mogelijk ook (nog) niet. In Brussel raakt het geduld op: ,,Misschien moeten die Britten gewoon maar eens gaan.”

Als je alleen maar let op de onderhandelingstaal, zo vlak voor weer een Europese top over de brexit (vandaag en morgen in Brussel), dan weet je eigenlijk nog niks. Het gaat over ‘hordes’ die nog genomen moeten worden, over een ‘tunnel’ waar men doorheen moet en dan ook nog eens over ‘een smal paadje’. Het geheel verloopt vanzelfsprekend ‘heel constructief’, al moet er ‘nog wel veel gebeuren’.

Binnenskamers, en aan de onderhandelingstafels, gaat het er feller en directer aan toe. Tot voor twee weken werd er door hoge Brusselse functionarissen geklaagd over het gebrek aan concrete voorstellen van de Britten. ,,Zoals het er nu voorstaat, zie ik alleen maar hele grote moeilijkheden. We krijgen alleen maar concepten, scenario’s waar ze aan denken”, zei een ingewijde toen. ,,En ja, ze gaan allemaal over de backstop.”