Volledig scherm
Maros Sefcovic. © anp

Geen akkoord gaslevering Rusland aan Oekraïne

Oekraïne is er dinsdag niet in geslaagd om een nieuw contract af te sluiten met Rusland voor de levering van aardgas komende winter. Beide landen voerden hierover gesprekken in Wenen. Het vorige gascontract loopt vandaag af.

Oekraïne is voor zijn energiebevoorrading altijd al erg afhankelijk geweest van Rusland. Het is ook een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas naar het Westen, maar het gewapende conflict in het oosten van Oekraïne maakt onderhandelen erg lastig. Vorige winter kon op de valreep een akkoord worden bereikt, waarbij Oekraïne voorafbetalingen moest doen.

'Zoals de vergadering van vandaag heeft aangetoond, staan beide partijen nog ver uit elkaar', verklaarde Europees Commissaris Maros Sefcovic die optrad als bemiddelaar. De bedoeling is om de onderhandelingen in september voort te zetten zodat er tegen het einde van de zomer een akkoord is.

Rusland belooft intussen wel dat Gazprom gas zal blijven leveren aan het oosten van Oekraïne. In dat gebied voeren pro-Russische separatisten strijd met het Oekraïense leger. Ook zal Rusland gas door Oekraïne blijven vervoeren om Europese klanten te bevoorraden.