Volledig scherm
Maros Sefcovic. © anp

Geen akkoord gaslevering Rusland aan Oekraïne

Oekraïne is er dinsdag niet in geslaagd om een nieuw contract af te sluiten met Rusland voor de levering van aardgas komende winter. Beide landen voerden hierover gesprekken in Wenen. Het vorige gascontract loopt vandaag af.

Oekraïne is voor zijn energiebevoorrading altijd al erg afhankelijk geweest van Rusland. Het is ook een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas naar het Westen, maar het gewapende conflict in het oosten van Oekraïne maakt onderhandelen erg lastig. Vorige winter kon op de valreep een akkoord worden bereikt, waarbij Oekraïne voorafbetalingen moest doen.

'Zoals de vergadering van vandaag heeft aangetoond, staan beide partijen nog ver uit elkaar', verklaarde Europees Commissaris Maros Sefcovic die optrad als bemiddelaar. De bedoeling is om de onderhandelingen in september voort te zetten zodat er tegen het einde van de zomer een akkoord is.

Rusland belooft intussen wel dat Gazprom gas zal blijven leveren aan het oosten van Oekraïne. In dat gebied voeren pro-Russische separatisten strijd met het Oekraïense leger. Ook zal Rusland gas door Oekraïne blijven vervoeren om Europese klanten te bevoorraden.

  1. Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Moeder sluit zoon met ADHD jarenlang op in slaapkamer: ‘Ik wilde rustig tv kijken’

    Justitie in België heeft flinke celstraffen geëist tegen de ouders van een jongen met ADHD die dagelijks langdurig op zijn kamer werd opgesloten en niet naar het toilet mocht. Volgens zijn vader en moeder deden ze dat om 's avonds rustig televisie te kunnen kijken. Na een tip van klasgenoten viel de politie uiteindelijk binnen bij het gezin. Daarbij werden op de stinkende en beschimmelde tienerkamer onder meer ettelijke plastic flessen met urine aangetroffen.