Volledig scherm
© afp

Geen carnaval op kleuterschool om rolbevestigende kostuums

Een kleuterschool in Noorwegen viert dit jaar geen carnaval. De school vindt dat verkleedkleren voor de kinderen veel te rolbevestigend zijn en blaast daarom het hele feest af. Volgens persbureau AP wil de schoolleiding niet dat de jongens weer als superheld en de meisjes weer als prinses verkleed komen.

Renate Kvivesen, directeur van de Vikaasen-school bij Trondheim: ,,Het past niet bij onze normen en waarden om een feest te geven waarbij kinderen het gevoel hebben dat ze in specifieke rollen moeten passen." Volgens Kvisesen kwamen veel meisjes in prinsessenjurken en jongens in Spiderman-outfit naar school. Op het schooltje zitten kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar.

De ouders kregen een e-mail dat het traditionele carnavalsfeest niet doorgaat vanwege de beslissing van de ouderraad waar ook leraren in zitten. Een andere reden voor de school om het feest af te blazen is de commerciële invloed. Kinderen zijn niet meer origineel met hun verkleedkleren en ouders kopen de kostuums gewoon in de winkel in plaats van zelf creatief te zijn, aldus de schoolleiding.