Volledig scherm
Frans Timmermans © anp

Geen conclusies te trekken over cijfers van Timmermans

Het statement van eurocommissaris Frans Timmermans dat 60 procent van de vluchtelingen op weg naar Europa eigenlijk economisch migrant is, is gebaseerd op nog niet openbare cijfers over één maand: december. In januari is die trend alweer anders, dus er kunnen geen conclusies worden getrokken, meldt een woordvoerster van Timmermans nu.

Quote

Het lijkt er inderdaad op dat de trend weer aan het veranderen is in januari, dus er kunnen nog geen conclusies worden getrokken

Woordvoerster Frans Timmermans

Timmermans deed zijn uitspraak maandagavond in een tv-interview met de NOS. Hij wees vooral naar Marokkanen, Tunesiërs en Pakistanen als economische migranten. Zijn uitspraak leidde tot veel commotie in het toch al verhitte asieldebat in Nederland.

Gelukszoekers
Tegenstanders van het Nederlandse asielbeleid roepen al lang dat de grenzen dicht moeten voor 'gelukszoekers'. Timmermans heeft zich volgens zijn woordvoerster gebaseerd op de decembercijfers van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Die maandcijfers zijn nog niet openbaar en nog niet uitgesplitst naar nationaliteit aan te leveren, meldt de organisatie zelf. Maar de opmerking van Timmermans 'kan ongeveer kloppen'. Maar alleen als je, zo stelt de woordvoerster, iedereen behalve de Syriërs als economische vluchteling ziet.

Frontex
Frontex heeft al wel cijfers over 2015. Er kwamen 880.820 migranten naar Europa via de 'oostelijke Middellandse zee-route' ( via Turkije per bootje naar Griekenland). De top 3 van nationaliteiten: Syrisch (494.103), Afghanistan (212.721) en Irak (90.917). Landen waar het (deels) oorlog is. In december 2015 kwamen er 108.000 migranten naar Griekenland, volgens Frontex, maar dat cijfer kan dus nog niet worden uitgesplitst naar nationaliteit.

Cijfers
De IOM, 's wereld grootste migratieorganisatie, herkent het beeld dat Timmermans schetst over december niet. Ze heeft ook al cijfers over januari: ,,Tussen 1 en 25 januari kwamen er 45.361 migranten aan in Griekenland. De grootste groepen: 16.318 Syriërs, 9825 Afghanen, 4801 Irakezen, 1140 Iraniërs", zegt een woordvoerder. Op verzoek kijkt hij naar het aantal Marokkanen en Tunesiërs: 104 en 105.  Het IOM krijgt de cijfers van de Griekse autoriteiten.

De woordvoerster van Timmermans: ,,De 1e vice-president heeft het punt willen maken dat Europa meer werk moet maken van een goed terugkeerbeleid. Hij heeft al heel vaak het punt gemaakt dat het draagvlak wegvalt als mensen die geen recht hebben op bescherming wel in Europa mogen blijven." En: ,,Het lijkt er inderdaad op dat de trend weer aan het veranderen is in januari, dus er kunnen nog geen conclusies worden getrokken."

Vluchtelingenwerk
VluchtelingenWerk Nederland wil graag 'meer duidelijkheid'.  ,,Als we kijken naar de cijfers in Nederland, herkennen we het beeld van 60 procent economische vluchtelingen niet", zegt een woordvoerder. In Nederland vroegen in december 4693 mensen asiel aan. De top 3: 1500 Syriërs, 643 Afghanen en 456 Irakezen. Syriërs krijgen in Nederland nu bijna altijd asiel. Voor Afghanen en Irakezen geldt dat, vogens Eurostat, voor ongeveer de helft.

De tweede kamer wil een brief van het kabinet met uitleg over het percentage dat Timmermans noemde. Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) gaat bij de Europese Commissie om opheldering vragen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement