Volledig scherm
Het congrescentrum in het met een dik pak sneeuw bedekt Davos, waar volgende week veel wereldleiders bijeenkomen voor het World Economic Forum. © EPA

Geen delegatie VS naar economische top Davos vanwege shutdown

De Verenigde Staten sturen definitief geen delegatie naar het World Economic Forum in Davos dat van 22 tot en met 25 januari wordt gehouden. Namens president Trump zouden de Amerikaanse ministers Steven Mnuchin (Financiën), Michael Pompeo (Buitenlandse Zaken) en Wilbur Ross (Economische Zaken) naar het Zwitserse wintersportoord afreizen. Maar de gedeeltelijke sluiting van Amerikaanse overheid houdt hen thuis.

Trump zou aanvankelijk zelf ook aanwezig zijn bij het economisch congres in Davos. Maar hij zegde eerder deze maand al af vanwege de ‘shutdown’. 

,,In verband met de 800.000 overheidsmedewerkers die niet betaald krijgen en om verzekerd te zijn van de steun van zijn ministers indien nodig, is door de president besloten geen delegatie naar Davos te sturen’’, meldde perschef Sarah Sanders donderdag vanuit het Witte Huis.

Agenda

Op het World Economic Forum buigt het puikje van de internationale politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap zich over de belangrijkste maatschappelijke en economische problemen. Dit jaar staan klimaatgerelateerde onderwerpen hoog op de agenda, zoals extreem weer, klimaatverandering en natuurrampen, maar ook datafraude en cyberaanvallen. In de coulissen zal het vooral gaan over de zaken die de grote afwezigen bezig houden: de handelsoorlog tussen Trump en de Chinese president Xi, de brexit-problemen van May en de EU en de dreigende economische stagnatie.

Nederland is volgende week vertegenwoordigd met een sterke delegatie. Behalve premier Mark Rutte reizen onder anderen de ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Wopke Hoekstra (Financiën), Bruno Bruins (Medische Zorg) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) af naar Davos. Van dat laatste departement sluit ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan.

  1. Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd
    Video

    Heftige beelden van Franse agente die door gele hesjes wordt belaagd

    In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd. Ze bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.