Een passagiertje uit China wordt gescand bij aankomst op het vliegveld van Nairobi, Kenia.
Volledig scherm
PREMIUM
Een passagiertje uit China wordt gescand bij aankomst op het vliegveld van Nairobi, Kenia. © EPA

Geen enkel coronageval in Afrika: klopt dat, of zien we slechts het topje van de ijsberg?

Terwijl het coronavirus in steeds meer landen opduikt, is in heel Afrika nog altijd geen enkele besmetting gemeld. Ondanks de meer dan warme contacten tussen China en veel Afrikaanse landen. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt er rekening mee dat slechts het topje van de ijsberg in beeld is.

Turf je het aantal patiënten met het coronavirus op de wereldkaart, dan vallen twee grote witte vlekken op: Zuid-Amerika en Afrika. Voor zover bekend zijn beide continenten nog volledig gevrijwaard van het virus, dat zich via reizigers inmiddels heeft verspreid naar 27 landen. Vooral in het geval van Afrika is dat opvallend. China heeft veel invloed op het continent, waar het miljarden pompt in de aanleg van wegen, havens, mijnen en andere infrastructuur. In Afrika wonen naar schatting meer dan een miljoen Chinezen. En omgekeerd studeren meer dan 80.000 Afrikaanse studenten in China. Alleen al Ethiopian Airlines heeft wekelijks meer dan dertig directe vluchten naar China.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”