Volledig scherm

Geen koper te vinden voor omstreden aquarellen van ‘A. Hitler’

Er heeft zich geen enkele koper gemeld voor de vijf aquarellen die naar verluidt geschilderd zijn door Adolf Hitler. De werken gingen gisteren onder de hamer bij een veilinghuis in het Duitse Neurenberg. Er was vooraf veel ophef over de veiling.

Buiten de aquarellen waren nog meer objecten te koop die van Hitler zouden zijn geweest. Zo werden er een rieten stoel versierd met een hakenkruis, een tafelkleed en een vaas geveild. Voor de rieten stoel bleek ook geen interesse. Het tafelkleed en de vaas vonden wel een nieuwe eigenaar. Daarvoor werd respectievelijk 630 euro en 5500 euro betaald.

De veiling deed veel stof opwaaien in Duitsland. Vorige week nam de Duitse politie nog 64 andere kunstwerken van het veilinghuis in beslag omdat er getwijfeld werd aan de echtheid van de werken. Het ging om aquarellen, tekeningen en schilderijen die eveneens door ‘A. Hitler’ of ‘A.H.’ gesigneerd. Bij de vijf aquarellen die gisteren werden geveild, bestonden die vermoedens van vervalsing niet.

Mogelijk twijfelden geïnteresseerden toch aan de echtheid van de vijf aquarellen of wellicht vonden ze de prijs te hoog: de bieding voor het goedkoopste werk begon op 19.000 euro, het duurste schildering moest minimaal 45.000 euro opleveren. 

‘Stijl- en smakeloos’

De burgemeester van de Duitse plaats was uiterst ongelukkig met de veiling en noemde het gebeuren een ‘stijl- en smakeloze vertoning. Een woordvoerster van het veilinghuis benadrukte dat de werken niets te maken hebben met politieke voorkeuren. ,,De geïnteresseerde partijen zijn internationale kunstverzamelaars zonder een slechte achtergrond.”

Kopers kunnen zich de komende tijd nog bij het veilinghuis melden om de werken onderhands over te nemen.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Uber-topman zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissingen’

    Uber-top­man zwaar onder vuur: ‘Moord op Khashoggi was vergissing, maar wij maken ook vergissin­gen’

    Dara Khosrowshahi, de man die bij Uber als topman is aangesteld om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen, is diep door het stof gegaan tegenover aandeelhouders en publiek. Aanleiding is een interview dat hij gaf aan het programma Axios on HBO. Daarin leek Khosrowshahi de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi te vergoelijken. ,,Mensen maken fouten’’, klonk het vergevend.
  2. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”