Volledig scherm
Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem © ANP

'Geen plaats in de eurozone voor Griekenland bij nee'

LIVEAls de Griekse bevolking zich tijdens het referendum van zondag uitspreekt tegen het Europese reddingsplan, is er 'geen plaats in de eurozone' voor Griekenland. Dat heeft minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem donderdag gezegd in de Tweede Kamer, schrijft RTL Nieuws. Ook zei hij dat een 'nee' de Grieken in een buitengewoon lastig parket zal brengen; een 'ja' biedt 'meer perspectief' om te praten.

'Griekse economie zakt in elkaar bij exit eurozone'
Als Griekenland de euro vaarwel zegt, leidt dat tot een krimp van de Griekse economie met zo'n 20 procent in vier jaar tijd. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Volgens S&P zullen de Griekse banken het zonder steun van de Europese Centrale Bank (ECB) niet redden. Bovendien zal de nieuwe Griekse munt snel waarde verliezen ten opzichte van de euro. Daardoor stijgen zowel publieke als private schulden die in het buitenland uitstaan explosief, wat de situatie verder verergert.

De effecten van een Grieks vertrek op de rest van de eurozone schat S&P relatief laag in. Wel wordt rekening gehouden met onrust op de kapitaalmarkt, waardoor landen met een zwakke financiële positie de rentes op hun staatsleningen kunnen zien oplopen. (ANP)

Volledig scherm
De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis © AP

Als het nee-kamp wint, betekent dat overigens niet per definitie een 'Grexit'. Dijsselbloem gaf wel aan dat een 'oxi' (nee) niet zal leiden tot een beter hulppakket. ,,Eén ding moeten de Grieken weten: het is een illusie om te denken dat ze een betere deal krijgen als ze 'nee' stemmen'', zei hij volgens RTL.

Dijsselbloem haalde hard uit naar de Griekse regering onder leiding van premier Alexis Tsipras, die campagne voert voor een nee bij het referendum. ,,De suggestie van de Griekse regering dat de toekomst van het land er bij een nee-stem veel makkelijker uit zal zien, is geen eerlijk verhaal voor de Griekse kiezer.''

Als de kloof met Griekenland niet wordt beslecht dan is het maar de vraag of het land in de eurozone kan blijven, aldus Dijsselbloem. Hij noemde de situatie in Griekenland 'buitengewoon ernstig'.

Ontslag
Daarmee staat Dijsselbloem in een rechte lijn tegenover zijn Griekse compagnon, Yanis Varoufakis. De minister van Financiën stapt op bij een 'nai' (ja) op de voorwaarden die aan de noodsteun voor Griekenland worden gesteld. Dat zei hij donderdag in een interview met persbureau Bloomberg.

Varoufakis benadrukte dat de eisen die de Europese Commissie, het IMF en de ECB stellen de problemen van Griekenland alleen maar verlengen. ,,Daar teken ik niet voor'', stelde hij. Zijn aftreden bij een overwinning van het ja-kamp hoeft echter niet het einde te beteken van de huidige Griekse regering, bleek uit zijn woorden. Die zal zich 'eventueel met andere mensen' achter de wil van het volk scharen, aldus Varoufakis.

Opiniepeilingen in Griekenland wijzen vooralsnog op verdeeldheid onder de bevolking. Een duidelijke meerderheid voor ja of nee bij het referendum lijkt er nog niet te zijn, waardoor de uitkomst nog zeer onvoorspelbaar is.

36 miljard
Om de schuldenlast van Griekenland dragelijk te maken heeft het land de komende drie jaar nog zeker 36 miljard euro nodig en minder strengere voorwaarden uitstaande leningen. Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds donderdag. De totale financieringsbehoefte van Griekenland schat het IMF voor de periode oktober 2015 tot en met eind 2018 op 50 miljard euro.