Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Geen verbod op Turkse campagnes in Europese Unie'

Hoogstwaarschijnlijk komt er geen verbod op campagne-activiteiten van Turkse politici binnen de Europese Unie. Oostenrijk pleit daarvoor, maar meerdere EU-ministers van Buitenlandse Zaken vinden dat een zaak van de lidstaten zelf, bleek vandaag voorafgaand aan overleg in Brussel.

Minister Bert Koenders noemde het ,,onwenselijk'' dat Turkse ministers campagne voeren in Nederland, maar sprak zich ook niet uit voor een gemeenschappelijk Europees standpunt.

Grondwet

De Turkse regering wil via een referendum de grondwet aanpassen, waardoor de president veel meer macht krijgt. Ze wil hiervoor ook stemmen winnen onder Turken in het buitenland. De Nederlandse regering onderzoekt of het juridisch mogelijk is dat te voorkomen.

Duitsland heeft al bijeenkomsten verboden. De Turkse president Erdogan vergeleek dat met de naziperiode. ,,Er is veel verbale agressie, ik vind dat niet nodig'', aldus Koenders. ,,Je kan denken wat je wil van dat referendum, maar Turkse minsters moeten de campagne niet naar Nederland exporteren.'' Ankara is inmiddels op de hoogte van dat standpunt.

 1. Verdachte Pokémon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superextreem doen, tot ze zou sterven’
  PREMIUM

  Verdachte Poké­mon-moord over dodelijke wurgseks: ‘Ik wilde het superex­treem doen, tot ze zou sterven’

  Het scheelde heel weinig of de verdachte van de geruchtmakende Pokémonmoord in Antwerpen had twee jaar geleden nog meer slachtoffers gemaakt. Vlak na het moment dat hij de put met het lichaam van zijn eerste slachtoffer dicht had gegooid, was de seksueel geobsedeerde Jonny Van Den B. al weer aan het chatten met een ander meisje dat ‘naar zijn Pokémon moest komen kijken’. Ook voor dodelijke ‘wurgseks‘? ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen”, zei de verdachte gisteren ontwijkend.
 2. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

  Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.
 3. Oppositie Bolivia beschuldigt president Morales van manipulatie verkiezingen

  Oppositie Bolivia beschul­digt president Morales van manipula­tie verkiezin­gen

  Carlos Mesa, de belangrijkste uitdager van de zittende president Evo Morales bij de presidentsverkiezingen in Bolivia, zet grote vraagtekens bij de uitslag van de verkiezingen. De kiescommissie van Bolivia maakte maandag bekend dat Morales de verkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Mesa vermoedt dat de regering de resultaten heeft gemanipuleerd om een beslissende ronde tussen hem en Morales te voorkomen.