Volledig scherm
© Reuters

'Geheime beveiligingsdata luchthaven Heathrow op straat gevonden'

Een usb-stick met daarop geheime informatie over de Londense luchthaven Heathrow is op straat in Londen gevonden. Ze bevatten onder meer de routes en beveiligingsdetails voor wanneer de koningin, buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en toppolitici de drukste luchthaven van Groot-Brittannië aandoen. 

Op de USB-stick staat ook een kaart met daarop alle plekken waar beveiligingscamera's hangen, naast een vluchtroute voor de Heathrow Express, de trein naar de luchthaven. In andere bestanden is onder meer informatie over het ultrasone opsporingssysteem terug te vinden dat de landings- en startbanen beveiligt en een lijst van welke documenten vereist zijn om elke zone van de luchthaven te kunnen betreden.

Een onbekende man vond de usb-stick in Ilbert Street, zowat 15 kilometer van Heathrow verwijderd. Enkele dagen later nam hij de stick mee naar de bibliotheek, waar hij de inhoud ervan doorzocht op een computer. Toen hij besefte dat het om geheime informatie ging, benaderde hij de krant Sunday Mirror.

Gehackt?

De bestanden zijn mogelijk gehackt en vervolgens gedownload op de geheugenstick. Dat zou betekenen dat er een probleem is met de cyberbeveiliging van Heathrow. Maar omdat de stick zo dicht bij Heathrow gevonden werd, lijkt het The Mirror aannemelijker dat een luchthavenmedewerker zich toegang heeft verschaft tot de informatie en de stick verloor. Aangenomen wordt dat de persoon die de stick verloor rechtmatig toegang had tot de data, maar wellicht niet de toestemming had om die op een stick mee te nemen.

Intern onderzoek

,,Groot-Brittannië en Heathrow hanteren de strengste veiligheidsnormen ter wereld en we blijven op onze hoede voor mogelijke inbreuken door onze procedures elke dag te updaten'', laat een woordvoerder van de luchthaven weten. ,,We hebben al onze veiligheidsplannen herzien en hebben er vertrouwen in dat Heathrow veilig blijft. We hebben ook een intern onderzoek gestart om erachter te komen hoe dit kon gebeuren en we nemen maatregelen om dit in de toekomst te vermijden.''

Het incident kan voor diplomatieke spanningen zorgen tussen Londen en Washington inzake luchtvaartbeveiliging. Eerder deze week kregen luchtvaartmaatschappijen die naar de VS vliegen vanuit Washington het bevel de beveiliging op te schalen uit vrees voor een aanslag op een vliegtuig met een Amerikaanse bestemming.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.