Volledig scherm
© AFP

Geheime saus Big Mac uitgelekt: zo maak je 'm

McDonald’s heeft lang zijn best gedaan om het recept van hun wereldberoemde Big Mac-saus geheim te houden. Gisteren zou de formule echter online zijn uitgelekt. McDonald’s moet nog reageren op het nieuws dat dít de befaamde 33 ingrediënten zijn.

Volledig scherm

De speciale saus is bedacht door franchisenemer Jim Delligatti, die in 1967 op het idee van de Big Mac kwam. Het kostte de man twee jaar om de juiste componenten voor de saus te vinden. Over de jaren heen werd af en toe wat veranderd aan de saus, maar in 2004 werd besloten om weer terug te vallen op het authentieke recept.

Afgelopen april was het precies 50 jaar geleden dat de burger der burgers op het menu van McDonald's verscheen. Destijds kostte de hamburger slechts 45 cent. De Big Mac maakte McDonald’s groot. In 1969, twee jaar na de introductie, was de burger al goed voor bijna een vijfde van de omzet.

Gehakte augurken

Het vermoedelijke recept van de Big Mac-saus is te vinden op de site Pinterest. Naast de verwachte gehakte augurken, knoflook- en uienpoeder, eigeel, zout en suiker zitten er ook een hoop ingrediënten in die niet zomaar in de supermarkt te halen zijn.

Blogger Kelly Brinker bedacht daarom voor The Sun een meer makkelijker te maken saus, gebaseerd op het originele recept. Hiervoor moeten de volgende ingrediënten in een kom worden gemixt: een halve kom mayonaise, 4 eetlepels fijngehakte augurken, 1 theelepel witte azijn, twee eetlepels Franse dressing, één eetlepel fijngehakte witte uit, een theelepel suiker en een 1/8 theelepel zout.

Naast de saus bestaat de hamburger uit een dubbel broodje met sesamzaadjes, belegd met twee burgers (100% rundvlees), kaas, ijsbergsla, augurken en ui.

De vermoedelijke 33 ingrediënten van de saus:

Sojaboonolie, gehakte augurken, twee soorten glucosestroop, verschillende soorten suiker, azijn, verschillende soorten zout, calciumchloride, xanthaangom, kaliumsorbaat (een conserveermiddel), kruidenextracten, polysorbaat, gedistilleerde azijn, water, eigeel, uienpoeder, mosterdzaad, propyleenglycolalginaat, natriumbenzoaat (een conserveermiddel), mosterd zemelen, knoflookpoeder, groenteproteïne, karamelkleur, paprika extractiemiddelen, soja lecithine, kurkuma en calciumdinatrium EDTA (om de smaak te beschermen).

Volledig scherm
Wat feitjes over de Big Mac © AD