Volledig scherm
Leden van de LGBTQ-gemeenschap vallen elkaar in de armen na de uitspraak van de rechtbank. © AFP

Gejuich in India: rechtbank haalt streep door 158 jaar oud verbod op homoseks

De hoogste rechtbank in India heeft een streep gezet door de strafbaarheid van homoseksuele contacten. Daarop stond krachtens een anderhalve eeuw oude wet een gevangenisstraf tot tien jaar op.

Volledig scherm
Tranen van blijdschap na de historische uitspraak, die discriminatie moet voorkomen. © EPA

Seks tussen dezelfde seksen in India werd in 2013 weer strafbaar, nadat het vier jaar toegestaan was geweest. De wet waarop het verbod is gestoeld, stamt uit de koloniale tijd India en is 158 jaar oud. Het wetsartikel uit 1860 stelde homoseksualiteit gelijk aan bestialiteit en bestempelde het als 'tegen de natuur'. 

De vijf rechters tellende hoogste rechtbank schrapte de strafbaarheid vandaag, na tientallen jaren juridisch getouwtrek, unaniem. ,,Wat er in onze slaapkamer gebeurt, bepalen wij'', zegt activiste Shashi Bhushan opgelucht. ,,We voelen ons nu eindelijk gelijkwaardige burgers.''

Filmproducent Karan Johar, die zich via zijn films inzette voor de acceptatie van homo’s in India, is eveneens blij. ,,Zo trots vandaag'', zegt de Bollywoodfilmer op Twitter. ,,Dit is een opsteker voor de mensheid en gelijkwaardige behandeling. Ons land heeft eindelijk weer lucht!''

Diepgeworteld trauma

UoP Equality on Twitter

This map shows where it is still illegal to be gay https://t.co/TI2ph97DAK

Volgens de rechters leven homo's in India door de strafbaarheid met diepgewortelde trauma's en angst. Een seksuele relatie tussen volwassenen van hetzelfde geslacht kan volgens de rechtbank niet ongrondwettelijk worden genoemd.

De wet stond volgens de rechtbank haaks op het recht op gelijke behandeling en zou worden gebruikt als een 'wapen voor discriminatie'. Activisten zijn blij met de uitspraak en zien het als een mijlpaal. Het schrappen van het artikel zal naar verwachting een grote impact hebben op het sociale en economische leven.

Het oordeel van de rechters zal discriminatie van homoseksuele werknemers en hun familie in de toekomst moeten voorkomen. Volgens activisten worden leden van de lesbi-, homo-, bi- en transgendergemeenschap momenteel vaak het slachtoffer van afpersing.

Volledig scherm
Homo's in India leven door de strafbaarheid met diepgewortelde trauma's en angst. © AFP

India was niet het enige land waar een verbod op homoseksualiteit gold. Sinds 1990 hebben  41 landen het verbod uit de wet gehaald. Volgens een schatting uit 2017 leeft zo'n veertig procent van de wereldbevolking echter in een land waar seks tussen mensen van hetzelfde geslacht op een of andere manier wordt bestraft. Dat zou neerkomen op ongeveer 400 miljoen 'andersgeaarden'. 

Wereldwijd gaat volgens de internationale lgbti-organistatie ILGA om 72 landen, of delen ervan, waar homoseks illegaal is. Het merendeel ervan ligt in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Religie speelt daarbij een grote rol. In het overwegend islamitische Indonesië is, op de provincie Atjeh waar de sharia geldt na, homoseksualiteit nog niet verboden, maar conservatieve moslimpartijen hebben het strafbaar stellen hoog op de verkiezingsagenda staan, zo meldde Gaysite.nl eerder dit jaar.

Doodstraf op homoseksualiteit

Volledig scherm
Het oordeel van de rechters betekent een mijlpaal voor homoseksuelen in India. © EPA

De straffen voor overtreding van de wet verschillen van land tot land, variërend van cel- tot lijfstraffen. Afgelopen week werd een vrijend lesbipaar in Maleisië nog bestraft met stokslagen. In een aantal landen, of regio's die de sharia hebben ingevoerd, wordt zelfs de doodstraf opgelegd. Soms direct, soms na meerdere veroordelingen of alleen als het om moslims gaat. Wereldwijd gaat het om tien landen, waaronder Afghanistan, Iran, Soedan, Nigeria, Jemen en Saoedi-Arabië.

In andere landen geldt weliswaar geen verbod, maar worden homoseksuelen op grond van andere wetten vervolgd of gediscrimineerd. In Rusland geldt sinds 2013 een zogenaamde 'anti-homopropagandawet' die het positief spreken over homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarigen verbiedt. Ook is het voor inwoners van een land waar homoseksualiteit legaal is verboden om Russische kinderen te adopteren.

Volledig scherm
Het juridische gevecht om de wet geschrapt te krijgen, heeft tientallen jaren geduurd. © AFP
  1. Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouwde bunker in bos

    Verdachte pedofiel ontloopt jarenlang politie dankzij zelfgebouw­de bunker in bos

    Het zag er niet goed uit voor de Amerikaan Jeremiah Button (44) toen hij in 2016 voor de rechter moest verschijnen op beschuldiging van het aanranden van een minderjarig meisje, het bezit van kinderporno en incest. Hij was al eens eerder veroordeeld voor gelijksoortige feiten en wilde niet terug naar de gevangenis. Hij bedacht een ingenieus plan om uit de handen van justitie te blijven. Dat werkte, tot vorige week. Toen ontdekte een jager zijn zelfgebouwde bunker in de bossen van Wisconsin.