Gelderse Gea (70) overwint haar hoogtevrees op Spaans Koningspad

Ze zag er als een berg tegenop maar desondanks heeft Gea Moser (70) uit Warnsveld gisteren haar hoogtevrees overwonnen. Tijdens een kloofwandeling in Spanje die juist wordt afgeraden voor mensen zoals zij. ,,Het was geweldig," zegt de oma over de telefoon tegen het AD.

Gea Moser en haar partner Arnold Smits liepen de Caminito del Rey, een bergpad in de buurt van Malaga door de vier kilometer lange El Chorro-kloof. Een houten plankier voert wandelaars langs 200 meter hoge rotswanden. 

De ultieme uitdaging is de smalle loopbrug over de rivier in de diepte.  ,,Tegen die brug zag ik het meest op vanwege het wiebelen. Vooral in het laatste stuk werd mijn hoogtevrees zwaar op de proef gesteld. Maar de omgeving was zo mooi met allemaal wilde bloemen in bloei dat ik alles vergat," zegt de Gelderse terugblikkend op haar ultieme uitdaging. 

Volledig scherm
Gea Moser en haar partner Arnold Smits op de Caminito del Rey. © Gea Moser

De enige tegenvaller was volgens haar de lange uitloop van het wandelpad. ,,Die uitloop is nog eens zo'n drie kilometer. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Aan het eind ervan was ik kapot. Zo kapot dat ik bij aankomst in ons hotel eerst even rustig ben gaan zitten met een kopje thee. Ik moest nog niet aan wijn denken. Arnold wel. Pas nadat ik me had gedouched, hebben we geproost op de goede afloop." 

Goed doel

Moser is dolblij dat ze haar angst voor hoogtes overwonnen heeft. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor alle mensen die haar sponsorden voor het goede doel: de stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek. De Warnsveldse is er al 30 jaar voorzitter van. ,,De sponsors brachten bijna 4.000 euro bij elkaar. Voor al die mensen ben ik zo mogelijk nog blijer dat ik mijn doel waargemaakt heb. Mede daarom voelde het als een overwinning voor iedereen."

De Warnsveldse had als kind al last van hoogtevrees. Onder het motto 'angsten zijn er om overwonnen te worden' liet haar partner haar voor haar verjaardag kiezen uit drie trips met letterlijk enkele hoogtepunten. Moser koos het Spaanse Koningspad dat ze twee jaar geleden al eens zag tijdens een vakantie maar toen niet kon bedwingen vanwege een grondige renovatie. ,,Ik ben erg blij dat ik de wandeling nu gedaan heb. Je ziet de oude Camino onder je liggen, een half vergaan betonpad. Dan denk je: wat hebben wij het goed en wat een knap staaltje werk van die Spanjaarden."

Voor haar partner was de wandeling een 'makkie', zegt Moser. ,,Arnold is een hooggebergteloper. Voor minder getrainde wandelaars geldt de Caminito del Rey als een middelmatige wandeling. Maar dan moet je geen hoogtevrees hebben. Ik ben erg blij dat ik het gedaan heb. Zo zie je maar, zelfs een oma van zeventig met twee kleinzoons van elf en negen jaar en een vier maanden oude kleindochter kan best nog iets."