Volledig scherm
© AFP

Gele hesjes voor 25ste keer de straat op in Frankrijk, opkomst neemt af

De gele hesjes gaan vandaag wederom de straat op in Parijs en een aantal andere Franse steden. Het is de 25ste keer sinds half november, toen de beweging voor het eerst tegen het sociale en fiscale beleid van de overheid ageerde. De afgelopen weken lijkt de animo af te nemen. 

Bij de demonstratie van vorige week telden de autoriteiten 23.600 demonstranten in heel Frankrijk. De week daarvoor waren er minder dan 28.000 mensen op de been. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak van ‘de laagste opkomstcijfers’ sinds de start. De gele hesjes kwamen met andere tellingen. Zo zouden er vorige week nog altijd 60.000 betogers de straat zijn opgegaan. 

Hoe dan ook, dit aantal staat in schril contrast met het aantal betogers dat in november ging protesteren. Toen werd de opkomst door de organisatie geschat bijna 300.000 betogers. Met de protesten wisten de demonstranten in het hele land wegen, oliedepots en bedrijven plat te leggen. 

Inmiddels ligt na 25 weken niet alleen de opkomst flink lager, ook de blokkades en de acties lijken minder omvangrijk en impactvol. Vandaag bijvoorbeeld vinden er in de hoofdstad Parijs drie betogingen plaats, onder andere een demonstratie langs mediagebouwen in het westen van Parijs en een ‘feestelijke bezetting’ van de luchthaven Roissy-Charles-de-Gaulle. 

Zelfs afgelopen woensdag op 1 mei, de Dag van de Arbeid, verliepen de betogingen op de meeste plekken in Frankrijk redelijk rustig. Behalve dan in Parijs, waar het tot rellen kwam tussen de politie enerzijds en antikapitalistische militanten (‘black blocs’) en ‘gele hesjes’ anderzijds. Volgens tellingen van het bureau Occurrence, in opdracht van verschillende media, demonstreerden die dag ongeveer 40.000 personen in Parijs. Vakbond CGT had het over 80.000 mensen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt het op 28.000 betogers. 

Toezeggingen

Mogelijk spelen de eerdere toezeggingen van president Emmanuel Macron een rol bij de relatief lagere opkomsten. Zo beloofde hij werk te maken van een verlaging van de inkomstenbelastingen en van een verhoging van de laagste pensioenen. Met de aangekondigde maatregelen hoopt de president het vertrouwen terug te winnen. Volgens de peilingen staat hij er bijzonder slecht voor: slechts rond de 30 procent van de Fransen is tevreden over hem. 

Volledig scherm
© EPA