Volledig scherm
Een actievoerder voor homorechten staat met de Regenboogvlag voor het gebouw van het Hooggerechtshof in Washington DC © getty

Gelijke rechten voor gehuwde homoparen in Verenigde Staten

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft woensdag korte metten gemaakt met een wet die het huwelijk definieert als een zaak tussen man en vrouw. Het schrappen van de Defense of Marriage Act (DOMA) is een grote overwinning voor de voorvechters van het homohuwelijk.

De uitspraak betekent dat sociale voorzieningen en belastingvoordelen waar gehuwde mannen en vrouwen gebruik van maken, ook voor getrouwde homoparen kunnen gaan gelden.

De zaak was aangespannen door de 83-jarige Edith Windsor uit New York. Zij moest 363.000 dollar belasting betalen toen ze de bezittingen erfde van haar vrouw Thea Speyer. Die belastingaanslag zou ze niet hebben gekregen als ze getrouwd was geweest met een man.

Van de rechters stemden er vijf tegen DOMA en vier voor. Het voornaamste effect van de wet zou zijn dat de staat sommige huwelijken bestraft en ze zo ongelijk maakt, aldus het vonnis.

'DOMA is dood'
Na de uitspraak steeg gejuich op uit de menigte die zich bij het gebouw van het Amerikaanse hoogste rechtscollege had verzameld. 'DOMA is dood!', klonk het.

Edie Windsor kon haar blijdschap nauwelijks onderdrukken. 'Ik ben een uit de kast gekomen lesbienne die zojuist de Verenigde Staten van Amerika met succes heeft aangeklaagd. Dat is nogal overweldigend', zei Windsor. 'Toen we uit de kast kwamen, zagen de mensen dat we geen horentjes hebben', grapte Windsor. 'Wij zijn kinderen, vrienden en neven of nichten. We werden tijdens de rechtszaak gerespecteerd en dat was goed om te zien.'

De negen rechters deden geen uitspraak in een andere zaak over de vraag of het homohuwelijk een grondrecht is en dus niet in afzonderlijke staten mag worden verboden. Twaalf Amerikaanse staten erkennen het homohuwelijk, maar in 30 staten is het verboden.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft vanuit het Amerikaanse presidentiële vliegtuig Air Force 1 gebeld met het stel dat het initiatief nam voor het schrappen van de zogeheten Defense of Marriage Act.

De Amerikaanse president noemde het besluit 'een historische stap voorwaarts in de strijd om gelijke rechten', zo liet hij via Twitter weten. 'We hebben ooit verklaard als volk gelijkwaardig te zijn geschapen en de mogelijkheid om elkaar lief te hebben moet ook voor iedereen gelijk zijn.'