Volledig scherm
Voor- en tegenstanders van de politicus kwamen donderdag naar de Markt in Steenbergen en gingen de discussie met elkaar aan. © Ine Cup

Gemeenten houden enquêtes over komst vluchtelingen

Enkele gemeenten in Nederland gaan via een enquête inwoners vragen wat ze vinden van de opvang van vluchtelingen. De gemeentebesturen van het Brabantse Steenbergen en het Utrechtse Stichtse Vecht willen die uitkomsten meenemen naar de vergaderingen waar een besluit wordt genomen over wel of geen opvang.

Mensen kunnen een digitale enquête invullen en ook worden straatenquêtes uitgevoerd. ,,Het onderzoek geeft niet alleen zicht op het aantal voor en tegenstanders, maar ook op de redenen waarom inwoners voor of tegen zijn'', zo stelt de gemeente Steenbergen, die de onderzoeksresultaten begin november verwacht.

De afgelopen tijd kwam het in verschillende plaatsen tot confrontaties met voor- en tegenstanders. Veel inwoners hebben het gevoel dat ze geen inspraak hebben op de keuze om vluchtelingen op te vangen in hun woonplaats. De gemeenten hoopt met de enquêtes bewoners bij de besluiten te betrekken.

Escaleren
Op de Markt in Steenbergen kwamen donderdag nog voor- en tegenstanders bij elkaar. Geert Wilders (PVV) zou zijn opwachting maken, maar die kon niet komen. Om twee uur, het tijdstip dat de PVV-voorman eigenlijk had moeten arriveren, gingen zijn aanhangers richting de kerk waar ze letterlijk tegenover de voorstanders voor een azc in Steenbergen kwamen te staan. 

De situatie tussen de voor- en tegenstanders dreigde even te escaleren toen ze tegen elkaar begonnen te schreeuwen en er werd geduwd en getrokken. Voorstanders van de komst van een azc kregen eieren naar zich toegegooid door tegenstanders.

Politieagenten namen stelling tussen de partijen, waarna de rust snel wederkeerde.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement