Volledig scherm
© photo_news

'Gemeenten verplicht asielzoekers op te nemen'

Als het aan de ChristenUnie ligt mogen gemeenten niet meer weigeren om asielzoekers die Nederland binnenkomen op te vangen. ,,Gemeenten mogen niet hun verantwoordelijkheid afschuiven op andere gemeenten", zegt ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind dinsdag tegen NU.nl.

Voordewind wil een verdeelsleutel instellen waarbij gemeenten vanaf ongeveer honderd inwoners naar rato van het aantal inwoners asielzoekers moeten opvangen.,,Ik hoor nu van wethouders dat ze zich verplicht voelen asielzoekers op te vangen, omdat buurtgemeenten opvang weigeren. Dat is niet eerlijk", stelt hij.

Voordewind is niet bang dat die boosheid alleen maar groeit als gemeenten door het Rijk verplicht worden asielzoekers op te nemen. ,,Doordat de asielzoekers over het hele land worden verspreid zal het gaan om kleinschalige opvang. De boosheid in een aantal gemeenten richtte zich op de grote groepen die kleine gemeenten moesten opnemen", aldus Voordewind.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer dag voor begrafenis oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde een dag voor de begrafenis van zijn oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.