Volledig scherm
Nancy Pelosi © REUTERS

‘Genoeg belastende verklaringen om Trump af te zetten’

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft vandaag gezegd dat het impeachtmentproces in het Huis tegen president Donald Trump genoeg belastende getuigenverklaringen heeft opgeleverd om hem naar huis te sturen.

Naar verwachting start komende week in de Senaat het afzettingsproces tegen Trump. Pelosi moet dan wel officieel de aanklachten naar die kamer sturen, iets wat ze tot nu toe heeft tegengehouden. Pelosi vreest namelijk dat de Republikeinen, die de meerderheid hebben in de Senaat, de president snel en zonder het horen van getuigen vrij willen spreken.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat heeft het vermoeden van Pelosi ook min of meer bevestigd. Pelosi wil graag dat enkele hoofdrolspelers in het proces verhoord worden in de Senaat, maar McConnell heeft daarover geen toezeggingen gedaan. Een van die getuigen zou voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton moeten zijn. Hij heeft eerder gezegd daartoe bereid te zijn.

In december vorig jaar besloot het Huis Trump te willen afzetten met twee aanklachten: machtsmisbruik en belemmering van het Congres. Naar het zich laat aanzien steunt geen van de 53 Republikeinse senatoren afzetting van Trump.

Pat Cipollone, de advocaat van het Witte Huis, gaat de verdediging van de president voeren. Hij wordt bijgestaan door een van Trumps eigen advocaten, Jay Sekulow.

  1. Amerikaanse autoriteiten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    Amerikaan­se autoritei­ten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    De Amerikaanse toezichthouder National Transportation Safety Board concludeert in een rapport dat de dodelijke crash met een Tesla Model X in maart 2018 onder meer te wijten is aan een afgeleide bestuurder én beperkingen van de Autopilot. Tesla en Apple, dat de smartphone leverde waardoor de bestuurder is afgeleid, krijgen er in het rapport van langs.