Volledig scherm
© AP

'Genoeg gedelegeerden Trump voor nominatie'

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft volgens persbureau AP genoeg gedelegeerden binnengehaald om op de partijconventie officieel te worden genomineerd. Een Republikein moet 1237 gedelegeerden in de wacht slepen om te worden genomineerd en AP becijferde dat dat inmiddels is gelukt. Trump heeft er momenteel namelijk 1238.

Het lag in de lijn der verwachting dat de excentrieke vastgoedmagnaat de nominatie zou binnenslepen. Directe concurrenten Ted Cruz en John Kasich stapten voortijdig uit de race. De 69-jarige Trump was de enige overgebleven kandidaat.

De Republikeinse Conventie is van 18 tot 21 juli in Cleveland. Dan zal Trump de benoeming tot kandidaat formeel aanvaarden. Op 7 juni vinden de laatste voorverkiezingen in vijf staten plaats.

Voorverkiezing
In aanloop naar die voorverkiezingen wordt mogelijk een opmerkelijk debat gehouden. Trump en de socialistische Democraat Bernie Sanders hebben beiden interesse getoond om de verbale strijd met elkaar aan te gaan. Daarmee wordt Sanders' naaste concurrent Hillary Clinton gepasseerd.

Trump zei in de tv-show 'Jimmy Kimmel Live' van ABC dat hij zo'n politieke bijeenkomst met de senator uit Vermont wel ziet zitten. ,,Als ik met hem ga discussiëren, wat een geweldige kijkcijfers zal dat opleveren. Ik zou zeggen: tel uit je winst en geef het aan een goed doel.''

Sanders reageerde donderdag via Twitter. ,,Game on. Ik verheug me op een debat met Trump voor de primary van 7 juni.''

Duel
Zowel Trump als Sanders heeft in de race naar het Witte Huis geregeld geduelleerd maar steevast met een rivaal uit de eigen partij. Een Republikein debatteert traditioneel pas met een Democraat als de nomiatie vaststaat. Trump kan die niet meer ontgaan, Sanders ligt ver achter bij Clinton. Hij heeft haar wel uitgedaagd voor een verkiezingsdiscussie in Californië.