Volledig scherm
PREMIUM
File onderweg naar Parijs © AFP

Geplaagde Franse boeren gooien morgen Parijs op slot

Franse boeren gaan morgen Parijs blokkeren na de acties in Nederland en gisteren in Duitsland. De grote toegangswegen worden afgesloten. ,,Bijna 20 procent van de Franse boeren verdient niet genoeg om van te leven.’’

Quote

De onvrede is bij ons net zo groot als bij de boeren in Nederland en Duitsland, die ook demonstre­ren

Stéphane Sanchez, boerenbond FNSEA

In september werden door boeren in heel Frankrijk branden gesticht met pallets en hooibalen. Begin oktober blokkeerden boeren in het hele land wegen en rotondes. En eind oktober parkeerden ze hun tractoren voor de deur bij lokale autoriteiten.

Nu moet Parijs eraan geloven. Wegen en snelwegen die naar de hoofdstad leiden, worden vanaf zes uur ’s morgens geblokkeerd. Zo’n duizend tractoren uit heel Frankrijk stomen op naar Parijs en zullen stil blijven staan bij de poorten van de stad.

,,De regering doet helemaal niets voor ons. Bijna 20 procent van de Franse boeren verdient niet genoeg om van te leven’’, laten twee landbouworganisaties weten in een gemeenschappelijke verklaring.

,,De onvrede is bij ons net zo groot als bij de boeren in Nederland en Duitsland, die ook demonstreren’’, zegt Stéphane Sanchez van de grootste boerenbond FNSEA. ,,De overheid legt ons steeds meer regels op en daardoor gaan onze lasten omhoog. Ons product wordt dus ook duurder, maar 80 procent van de Fransen koopt het liefst de goedkoopste producten.’’