Een gedenksteen voor de slachtoffers in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen bij Oranienburg, zo'n 30 kilometer ten noorden van Berlijn.
Volledig scherm
Een gedenksteen voor de slachtoffers in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen bij Oranienburg, zo'n 30 kilometer ten noorden van Berlijn. © AFP

Gerechtigheid kent geen vervaldatum: 100-jarige oud-kampbewaker aangeklaagd

Een voormalige bewaker van concentratiekamp Sachsenhausen is aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord op minstens 3500 gevangenen. De uitzonderlijk hoge leeftijd van de man (100) staat berechting volgens de openbaar aanklager niet in de weg. De aanklacht is niet de eerste en zeker niet de laatste in Duitsland tegen oud-medewerkers van het naziregime maar de kans op berechting slinkt met het verstrijken der jaren. 

  1. Ex-man vervolgd voor poging moord omdat hij googelde: ‘Krijgt gevangene nog pensioen?’
    PREMIUM

    Ex-man vervolgd voor poging moord omdat hij googelde: ‘Krijgt gevangene nog pensioen?’

    Een 50-jarige man uit België die zijn vrouw wurgde met een verlengkabel, ontkent dat hij ‘met voorbedachte rade’ heeft gehandeld. De vrouw overleefde de wurging door een speling van het lot. Zelfs de ambulancemedewerkers dachten dat de vrouw dood was toen zij het strak aangespannen verlengsnoer zagen. De aanklager wilde de man aanvankelijk vervolgen voor poging doodslag, maar door zijn surfgedrag is dat verzwaard naar poging tot moord. Hij riskeert twaalf jaar cel.