Volledig scherm
© AFP

Gesigneerde Mein Kampf brengt 40.000 euro op

Een gesigneerd exemplaar van het boek Mein Kampf is tijdens een veiling in Los Angeles verkocht voor ruim 40.000 euro (meer dan 43.000 dollar). Het tweedelige boek geschreven door Adolf Hitler komt uit 1925 en 1926.

Volledig scherm
Een van de twee exemplaren van Hitlers Mein Kampf, die bij veilinghuis Nate D. Sanders onder de hamer gingen. © AFP
Volledig scherm
© AFP

De delen gingen online onder de hamer bij veilinghuis Nate D Sanders. Het leek er in eerste instantie op dat er geen belangstelling was voor de boeken, omdat niemand een bod uitbracht. Uiteindelijk meldde zich toch een gegadigde nadat de veiling was gesloten.

Grotendeels in cel
Hitler schreef Mein Kampf, waarin hij zijn antisemitische ideologie uiteenzette, grotendeels in de cel na een eerdere mislukte greep naar de macht in Duitsland. Vorig jaar had het Amerikaanse veilinghuis ook al een exemplaar in de aanbieding. Een koper had er toen bijna 65.000 dollar voor over om de boeken te bemachtigen.

Het veilinghuis wilde afgelopen week ook een aquarel van Hitler veilen, maar dat ging op het laatste moment niet door. Het is niet duidelijk waarom het stilleven met een vaas met bloemen niet te koop werd aangeboden, maar de boeken wel.

  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.