Volledig scherm
Prominente Nederlandse moslims worden verdacht van zelfverrijking, waaronder Jacob van der Blom, directeur van de Rotterdamse Essalam Moskee. © ANP

Gesjoemel met islamitisch fonds voor moslimcentra

Prominente Nederlandse moslims worden verdacht van zelfverrijking. De Nederlanders zamelden in het Midden-Oosten enkele miljoenen in voor een islamitisch fonds voor de bouw en aanschaf van moslimcentra in Nederland. Maar justitie in Koeweit twijfelt over de besteding van dat geld.

Quote

Ik schoot vaak dingen voor. Wij hebben veel sponsors op bezoek gehad tijdens de bouw van de moskee

Yassin Elforkani van Europe Trust

Het zou gaan om een bedrag van 6 ton dat nog niet is verantwoord. De betrokkenen zijn onder anderen oud-voorzitter Yassin Elforkani van Europe Trust, de bekende jongerenimam, en Jacob van der Blom. Die laatste is onder meer voorzitter van de Amsterdamse Blauwe Moskee én directeur van de Rotterdamse Essalam Moskee.

Opspraak
Beide bestuurders van Europe Trust Nederland kwamen in het verleden ook al in opspraak doordat uit documenten bleek dat ze maandelijks betaald werden door Koeweit om de islam in Nederland te promoten. Iets dat later door hen werd ontkend. Uit financiële documenten blijkt dat de broer van Elforkani tienduizenden euro's van het islamitisch fonds kreeg voor werkzaamheden die hij verrichtte voor de organisatie van zijn broer. Ook blijkt uit mails dat er onenigheid was tussen bestuurders over betalingen aan de vrouw van Van der Blom.   

Bankafschriften
Oud-bestuursleden wijzen ook op andere verdachte uitgaven. Zo is op bankafschriften te zien dat geregeld grote bedragen, van 1000 tot 2000 euro, contant werden opgenomen. Ook werd meerdere keren geld overgemaakt (zo'n 4600 euro) naar Elforkani voor 'onkosten'. De bankpasjes werden ook gebruikt voor maaltijden in restaurants. Daarnaast  werden de pasjes gebruikt om te shoppen.

Uitgaven
Elforkani geeft toe dat geregeld contant geld werd opgenomen, en dat geld naar hem persoonlijk werd overgemaakt. ,,Ik schoot vaak dingen voor. Wij hebben veel sponsors op bezoek gehad tijdens de bouw van de moskee. Dan werd alles voor ze betaald. Dat waren allemaal rechtmatige uitgaven.''

Correctie artikel Europe Trust Nederland
In het AD van 11 februari 2016 stond op de voorpagina een artikel met de titel 'Gesjoemel met Islamitisch fonds'. In dat artikel wordt gesteld dat door Koeweit een onderzoek wordt gedaan naar Stichting Europe Trust Nederland in verband met uitgaven van bestuurder Van der Blom en oud-bestuurder El Forkani. Daarnaast wekt het artikel de indruk dat deze (oud-)bestuurders geld van de stichting uitgaven voor privédoeleinden. Het AD vindt het van belang te verduidelijken dat haar niet is gebleken van privé-uitgaven of andere vormen van gesjoemel. Deze beschuldigingen zijn afkomstig van oud-bestuurslid Bouyafa en kan het AD niet voor haar rekening nemen. Evenmin kan het AD bevestigen dat het onderzoek waarnaar het artikel verwijst betrekking heeft op genoemde stichting. Zij betreurt het dat haar artikel mogelijk de indruk heeft gewekt dat de beschuldiging van gesjoemel de uitkomst is van eigen onderzoek.

De hoofdredactie