Volledig scherm
Dieven gingen vorig jaar met twee kronen en een rijksappel aan de haal. © REUTERS

‘Gestolen juwelen van Zweeds koningshuis gevonden in afvalbak’

De juwelen die vorig jaar op gedurfde wijze zijn gestolen van de Zweedse koninklijke familie, zijn vermoedelijk weer terecht. De politie denkt de begrafenisregalia van koning Karl IX te hebben teruggevonden in een afvalbak.

Volledig scherm
De begrafeniskroon van Zweedse koning Karl IV. © EPA

Dieven gingen vorig jaar in Zweden aan de haal met twee begrafeniskronen en een rijksappel uit 1611. Ze roofden de kostbaarheden uit de kathedraal van Strängnäs, waar de ‘riksapple’ en de kronen in een glazen kist lagen uitgestald.

De twee rovers konden vervolgens in een motorboot ontkomen met de juwelen van de oude Zweedse koning Karl IX en zijn vrouw koningin Kristina, die beiden aan het begin van de zeventiende eeuw stierven. De snuisterijen zijn ongeveer 65 miljoen kronen (ruim 6,2 miljoen euro) waard.

Grootschalige jacht

Volledig scherm
De ‘riksapple’ is ook weer terecht. © REUTERS

Nadat duidelijk werd wat de dieven precies hadden meegenomen, werd een grootschalige jacht ingezet. Zonder succes. Een Britse privédetective opperde dat de eeuwenoude diamanten en andere edelstenen mogelijk in Amsterdam of Antwerpen op de zwarte markt zouden belanden.

De krant Aftonbladet bericht op basis van onbekende bronnen dat de buit in de buurt van Stockholm geheel of gedeeltelijk is teruggevonden in een afvalbak. De politie zegt dat hard wordt doorgewerkt om de echtheid van de teruggevonden spullen vast te stellen.

De regalia van Karl IX en zijn echtgenote koningin Kristina behoren overigens niet als zodanig tot de Zweedse kroonjuwelen. Die liggen achter slot en grendel in de schatkamer van het Koninklijk Paleis in Stockholm.

Volledig scherm
De kroon van de Zweedse koningin Kristina. © REUTERS
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.