Gestolen Nederlandse kunst duikt op in Oekraïne
De 24 kunstwerken die begin 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum in Hoorn zijn opgedoken in Oekraïne. Dat lieten museum en gemeente maandag weten tijdens een persconferentie. De schilderijen zijn in handen van een ultranationalistische gevechtsmilitie.
Delen per e-mail
De gestolen schilderijen horen thuis in het Westfries Museum. En nergens anders
Volgens onderzoekers zijn leden van de Oekraïense geheime dienst en extreemrechtse toppolitici uit het land bij de zaak betrokken. ,,De Oekraïners weigeren het museum als rechtmatig eigenaar te zien en bieden de gestolen doeken nu over de hele wereld te koop aan'', zegt Arthur Brand, een van de twee roofkunstjagers die door het museum werd ingezet, in de Telegraaf.
De kunst werd in januari 2014 ontdekt toen een rechercheur een van de werken zag op een kleurenfoto op Oekraïense website. ,,Omdat we zelf alleen zwart-witfoto's van dit werk hebben, weten we honderd procent zeker dat het een van onze schilderijen is'', zegt museumdirecteur Geerdink.
Onderhandelen
Pas in de zomer van dit jaar komt schot in de zaak als een extreemrechtse militieleider contact opneemt met de Nederlandse ambassade om te onderhandelen over het terugbrengen van de kunst.
Maar die onderhandelingen zijn hopeloos vastgelopen. De militie die de schilderijen in handen heeft, eiste ruim 5 miljoen dollar. Maar de schilderijen zijn maximaal ruim 1,3 miljoen euro waard, mits in goede staat. En dat is niet het geval. Arthur Brand schat de actuele marktwaarde hooguit op 500.000 euro.
Daar ging het museum dus niet mee akkoord, en inmiddels laat de militie niet meer van zich horen. ,,Contacten met de huidige bezitters van de roofkunst en diplomatieke inspanningen tot op het hoogste niveau hebben tot niets geleid."
Politiek spel
,,Onze collectie is een speelbal geworden in een ondoorzichtig , politiek spel'', zegt Geerdink. ,,Een onsmakelijke cocktail van een strijd om de macht, vriendjespolitiek, corruptie en zelfverrijking in een land in oorlog. De gestolen schilderijen horen thuis in het Westfries Museum. En nergens anders.''
De daders van de roof zijn nooit gepakt. In de nacht van 9 op maandag 10 januari 2005 manipuleerden zij het alarmsysteem dat nog steeds aanstond toen de medewerkers maandag om 08.00 uur de grote kunstroof ontdekten. De dieven vertrokken door een kelderluik.
Camerabeelden
Op een beveiligingscamera van een nabijgelegen verzorgingshuis was een dader te zien, die zich met een kar vol kunst uit de voeten maakt. De man zelf was op de beelden niet of nauwelijks te herkennen.
De kunstobjecten maakten deel uit van de tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland', die was geënt op Hoorn en omstreken. Er zat werk tussen van schilders als Jan van Goyen, Jan Linsen en Matthias Withoos.
Gestolen kunst uit Westfries Museum
Schilderij: Henrik Savrij, Gezicht op Andijk, rond 1900.
Schilderij, Jan van Goyen, landschap met boerenkar, 1632
Schilderij, Floris van Schooten, Keukenstuk, 17de eeuw
Schilderij, Jacob Waben, Vrouw Wereld, 1622
Schilderij, Matthias Withoos (1621/7 - 1703), Grashaven Hoorn (1)
Schilderij, Matthias Withoos (1621/7 - 1703), Grashaven Hoorn (2)
Schilderij, Jan Claesz. Rietschoof, Gezicht op het Oostereiland, 1652-1719
Schilderij, Steven van Duyven, portret van een dame, 1679
Schilderij, Steven van Duyven, portret van een heer, 1679
Schilderij, Gerrit Pompe, Gezicht op Enkhuizen
Schilderij, Hendrik Heerschop, landschap, Farao's Beker, 1652
Schilderij, Egbert Lievens van de Poel, interieur, 1620-1653
Schilderij, Hendrik Bogaert, Boerenbruiloft, 1671-1675
Schilderij, Jan Linsen, Rebecca en Eliëzer, 1629
Schilderij, Salomon Rombouts, Wintergezicht, 1670-1700
Schilderij, Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784
Schilderij, Reinier Nooms, Zeegezicht met schepen, 1640-1668
Schilderij, Jacob Waben, Terugkeer van Jefta, 1625
Schilderij, Claas Molenaer, Wintergezicht, 1647
Schilderij, Claas van Heussen, interieur met keukengerei (1), 1672
Schilderij, Claas van Heussen, interieur met keukengerei (2), 1672
Aquarel, Herman Henstenburgh, stilleven, 1680-1726
Aquarel, Herman Henstenburgh, stilleven, memento mori, 1698
Tekening, J. Groot, Chirurgijn, rond 1850
Prent D. Teniers, Quakzalver, 1766
Ook werden zeventig stukken zilverwerk meegenomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Heftige beelden van overval op hondenuitlater Gaga: ‘Help, ik bloed uit mijn hart’
De hondenuitlater van Lady Gaga heeft kermend van de pijn om hulp geroepen nadat hij op straat was neergeschoten en beroofd van twee honden van de zangeres. Dat blijkt uit verschillende beelden van bewakingscamera’s in de buurt. ,,Ik bloed uit mijn hart en mijn longen, help me’’, roept de man in de video. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Olifant slaat verzorger dood met slurf in Spaanse dierentuin
In een dierentuin in de Spaanse stad Cabárceno heeft een olifant een verzorger gedood. De verzorger maakte dinsdag het olifantenverblijf schoon, toen hij werd geraakt door de slurf van het dier. Door de harde klap stootte hij zijn hoofd tegen een hek en overleed later in het ziekenhuis, melden Spaanse media. -
RECHTSZAAK
Jonge moeder met corona op sterven na bevalling, familie wil haar leven niet beëindigen
Een jonge vrouw met ernstige coronaverschijnselen vecht in een ziekenhuis in het Britse Leicester voor haar leven, nadat ze vorige maand van een gezonde baby beviel. Artsen stellen dat haar overlevingskansen extreem klein zijn en willen de levensondersteunende behandeling ‘in haar belang’ beëindigen, maar de familie wil daar niets van weten. Een rechter stelt het ziekenhuis in het gelijk.
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Zweedse geologen vinden meteoriet van 14 kilo: ‘Uniek object’
Zweedse geologen hebben een meteoriet gevonden van bijna veertien kilo. Het gaat vermoedelijk om het grootste overgebleven deel van een ruimterots die in november van vorig jaar insloeg. Toen maakten veel mensen in Zweden melding van een vuurbal in de lucht. -
Negenhonderd kalveren op boot moeten worden afgemaakt na weigering van meerdere landen
Bijna negenhonderd runderen die zich al twee maanden op een boot op de Middellandse Zee bevinden, moeten worden afgemaakt. Dat bepaalde de Spaanse regering gisteren. Meerdere landen weigerden de dieren toe te laten uit angst voor blauwtong.