Volledig scherm
Een cameraman filmt de plek waar de verdachte het lichaam van de bewusteloze Nederlander eerst naartoe zou hebben gebracht om alle sporen naar de plaats delict uit te wissen. © EPA & IMDB

Getuige ontkracht verklaring verdachte doodgeslagen Wouter van Luijn

Filmeditor Wouter van Luijn (34) uit Amsterdam, die in juli werd doodgeslagen op Mallorca, kwam niet om het leven als gevolg van een vechtpartij maar van een aanval van achteren. Dat heeft een getuige verklaard tijdens de rechtszaak tegen verdachte Adrian F. (19). Hij beweert Van Luijn te hebben geslagen tijdens een ruzie over wildplassen.

De van beroving en geweldpleging verdachte Spanjaard gaf de Nederlander naar eigen zeggen enkele klappen uit vrees voor problemen met de inwoners van de drugswijk waar Van Luijn naar verluidt cocaïne wilde kopen.

Strompelde paar passen

Volgens de getuige klopt dat verhaal niet. Volgens hem gaf de verdachte de Nederlander een krachtige klap op het achterhoofd. ,,Het slachtoffer strompelde nog een paar passen, viel toen op de grond en stond niet meer op", zo tekenden plaatselijke media woensdag in de rechtszaal op uit de mond van de inwoner van San Banyo. 

Door de klap barstte een aneurysma in Van Luijns hersenen (ballonvormige uitstulping aan de onderkant van de slagaders) waardoor hij een hevige bloeding kreeg tussen schedel en hersenen die hem fataal werd. Zonder deze al bestaande aandoening zou de Nederlander vermoedelijk niet zijn gestorven, verklaarden politiebronnen tegenover plaatselijke media.  

Beroving

De verklaring van de getuige bevestigt het vermoeden van de politie dat F. de Nederlander neersloeg om hem te beroven. Van Luijn zou de Spanjaard opvallend zijn portemonnee met daarin 700 euro hebben getoond toen hij drugs wilde kopen van een dealer. Daarop zou F. hem hebben neergeslagen. 

Het drama vond op 13 juli omstreeks 4 uur 's morgens plaats in Son Banya, een zigeunerwijk die geldt als de gevaarlijkste plek op Mallorca. Van Luijn was er naartoe gegaan na een feest in Calviá, waar hij in een hotel verbleef. De Nederlander ontmoette Adrian F., volgens de politie een drugsgebruiker die klanten van drugshandelaren van en naar de beruchte wijk vervoerde. 

Ziekenhuis

Na de aanval en de vermeende beroving van 700 euro - volgens F. gingen jongeren uit de wijk er tijdens de vechtpartij vandoor met het geld - bracht de verdachte het slachtoffer in een gehuurde wagen naar het ziekenhuis. F. vertelde de politie dat hij tijdens het passeren van Son Banya had gezien hoe vijf personen de Nederlander in elkaar sloegen en ervandoor gingen toen hij claxonneerde. De Spanjaard probeerde de bewusteloze Van Luijn naar eigen zeggen tevergeefs weer bij kennis te krijgen door water over zijn gezicht te gieten. 

Deze versie kwam niet overeen met de resultaten van het onderzoek door politie, die F. amper een dag na de gebeurtenissen arresteerde. Hij legde daarna tegenstrijdige verklaringen af over de toedracht. 

Tuschinski

Filmeditor Wouter van Luijn (34) werd op 21 juli in besloten kring gecremeerd in Blerick waar hij opgroeide. 

Een dag eerder vond in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski een herdenkingsdienst plaats voor de filmmaker.

Gouden Kalf

Van Luijn heeft de montage van tientallen films op zijn naam staan, waaronder Brasserie Valentijn (2016) en Aanmodderfakker uit 2014, waarin acteur Gijs Naber de hoofdrol vertolkt. Voor de film Wolf pakte Van Luijn een nominatie voor een Gouden Kalf. 

Volledig scherm
Verdachte Adrian F. schermt zijn gezicht af bij zijn aankomst, medio juli, bij de rechtbank in Palma de Mallorca. © EPA
Volledig scherm
De herdenkingsdienst voor Wouter van Luijn in Theater Tuschinski. © ANP
Volledig scherm
© ANP Kippa
Volledig scherm
De wijk Son Banya op het Spaanse eiland Mallorca waar Wouter van Luijn om te het leven werd gebracht. © ANP
Volledig scherm
De gehuurde VW Tiguan waarmee verdachte Adrian F. slachtoffer Wouter van Luijn naar het ziekenhuis bracht. © ANP