Carlos Ghosn
Volledig scherm
Carlos Ghosn © REUTERS

Gevallen Nissan-topman nu toch op borgtocht vrij

De gevallen topman van zowel Nissan als Renault mag van de rechter in Tokio op borgtocht worden vrijgelaten. De Japanse staatsomroep NHK meldt dat Carlos Ghosn vandaag zijn cel mag verlaten als hij 1 miljard yen (bijna 8 miljoen euro) heeft betaald.

Ghosn zit al meer dan drie maanden vast in een Japanse cel op verdenking van fraude. Zijn advocaten slaagden er niet in om hem op borgtocht vrij te krijgen. Vorige maand wisselde Ghosn van juristen, met duidelijk meer succes.

Ghosn mag van de rechter Japan niet verlaten. Ook worden in zijn huis camera’s opgehangen en mag de voormalige topman geen contact hebben met derden. ,,We zijn erg blij dat onze borgtochtaanvraag is goedgekeurd’', zegt Ghosns advocaat Junichiro Hironaka. ,,De voorwaarden voor de borgtocht zijn streng, maar we zullen ervoor zorgen om eraan te voldoen.’'

Politieke motieven

De nieuwe advocaat van Ghosn zei eerder deze week al dat hij zijn cliënt binnenkort op borgtocht vrij kan krijgen. Hij vermoedt dat politieke motieven een rol speelden bij de aanhouding van Ghosn en kijkt naar de link tussen Nissan en het Japanse ministerie voor economie, handel en industrie.

Mocht Ghosn schuldig worden bevonden aan de fraude, dan wacht hem mogelijk een gevangenisstraf van tien jaar. Nissan zette in november Ghosn aan de kant wegens financieel wangedrag. Ook Renault heeft inmiddels afscheid van hem genomen. De automagnaat, die ook aan het hoofd stond van een consortium met Mitsubishi, ontkent alle beschuldigingen.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”