Volledig scherm
Links dader Benjamin H., die onder andere met hulp van Fouad B. (rechts) geradicaliseerd zou zijn in de gevangenis. © Politie

Gevangenisvriend Luikse schutter opgepakt na tip over mogelijke nieuwe aanslag

VideoFouad B., de man die mede verantwoordelijk zou zijn voor de radicalisering van de Luikse schutter Benjamin H., is vanmiddag opgepakt. Dat melden Belgische media. De politie had een tip gekregen over een mogelijke nieuwe aanslag.

De politie hield Fouad B. rond 14 uur aan in Ensival, een deelgemeente van Verviers. Bij de arrestatie raakte een agent gewond die per ongeluk in zijn eigen been schoot toen hij uit zijn auto stapte. B. werd gezocht omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling op 22 mei niet zou hebben nageleefd, stelt het federaal parket.

Fouad B. is afkomstig uit Verviers en leerde Benjamin H., de dader van de dodelijke schietpartij in Luik, kennen in de gevangenis. Hij zou er mede voor gezorgd hebben dat hij radicaliseerde. Fouad B. riep medegevangenen op om in Syrië te gaan vechten of in België aanslagen te plegen. 

Op de lijst

Fouad B. is nooit veroordeeld voor terrorisme, maar wel voor meerdere inbraken, valsemunterij en geweld. Hij was bekend bij de Belgische inlichtingendiensten en stond op hun lijst met terroristen. Daar had hij de kwalificaties HTF (Homegrown Terrorist Fighter) en FTF (Foreign Terrorist Fighter).

B. zou deel uitmaken van een groep van zo'n 25 mensen in Verviers die als geradicaliseerd te boek staan. In de stad werd in 2015 een terreurcel opgerold die via tussenpersoon Abdelhamid Abaaoud in contact stond met IS in Syrië. Abaaoud wordt beschouwd als een van de hoofdrolspelers van de aanslagen in Parijs in november 2015. Hij ontkwam, maar werd later gevonden en door de politie doodgeschoten.

  1. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.