Volledig scherm
Haya verscheen vandaag bij het gerechtshof in Londen. © REUTERS

Gevluchte echtgenote sjeik Dubai eist voogdij over hun kinderen en deel van zijn miljarden

Prinses Haya (45), de zesde echtgenote van sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (69), schatrijke alleenheerser van Dubai, is vandaag in Londen haar juridische strijd begonnen tegen haar man van wie ze het liefst zo snel mogelijk wil scheiden. Haya vluchtte recent met hun twee kinderen, zoon Zayed (7) en dochter Al Jalila (11), vanuit Dubai en met 30 miljoen euro cash naar de Britse hoofdstad. 

Volgens Britse media strijdt Haya voor haar recht om in Londen voor haar kroost te mogen blijven zorgen. Dat laatste is een grove inbreuk op de strenge islamitische wet (sharia) waarin staat dat bij een tijdelijke breuk of scheiding het kroost altijd bij de vader moet blijven. Haya, die wordt bijgestaan door een team topadvocaten onder leiding van de gehaaide barones Fiona Shackleton, eist in eerste instantie de voogdij over haar kinderen en in een later stadium alimentatie en een persoonlijke toeslag, die in de miljarden kan lopen.

De reden voor Haya's plotselinge vertrek uit Dubai is nog steeds onbekend. Britse media zeggen honderd procent zeker te weten wie een bommetje legde onder het 15-jarige huwelijk met de sjeik. Het zou gaan om de 36-jarige ex-militair Russell Flowers die de afgelopen jaren in Groot-Brittannië en tijdens internationale reizen haar onafscheidelijke bodyguard was. Haar vermeende relatie met Flowers is op geen enkele manier bevestigd. Een ander onbevestigd gerucht is dat Rashid Al Maktoum zich schuldig zou hebben gemaakt aan verbaal en fysiek huiselijk geweld. De sjeik en Haya hebben nog geen commentaar gegeven op de netelige privékwestie.

Liefdadigheidswerk

Bin Rashid, die behalve machthebber van emiraat Dubai ook nog minister-president en vicepresident is van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft woest gereageerd op het plotselinge vertrek van Haya, de dochter van wijlen koning Hoessein van Jordanië. Maar veel lijkt hij niet te kunnen doen, omdat de goede relatie tussen de VAE en Jordanië anders onder druk kan komen te staan. Haya wordt wegens liefdadigheidswerk dat ze doet in haar vaderland op handen gedragen. Daarnaast werken er circa 200.000 Jordaniërs in de Emiraten, waar de arbeidskrachten hard nodig zijn. 

Volgens Jordanese media zal de sjeik de zaak met Haya niet hoog spelen, omdat hij anders bij een scheiding nog duurder uit zal zijn. Bin Rahid (geschat vermogen: vier miljard euro) beloofde, toen hij trouwde met Haya, fors te gaan investeren in Jordanië. Die belofte (een soort bruidsschat) is hij slechts voor een klein deel nagekomen. Haya is overigens niet naar Jordanië teruggekeerd om haar broer (de huidige koning) niet in verlegenheid te brengen.

Volledig scherm
Haya met topadvocaat Fiona Shackleton. © REUTERS
Volledig scherm
Haya. © AFP
Volledig scherm
Haya en echtgenoot Mohammed bin Rashid Al Maktoumin in 2012. © AP