Gevluchte president Bolivia alsnog aangekomen in Mexico

videoDe opgestapte president Evo Morales van Bolivia is na een omweg alsnog aangekomen in Mexico dat hem politiek asiel heeft aangeboden. Hij landde vandaag in de hoofdstad Mexico-Stad, zo was te zien op televisiebeelden.

De Boliviaan werd bij zijn aankomst in Mexico-Stad hartelijk verwelkomd door Buitenlandminister Marcelo Ebrard, die zei dat Morales het slachtoffer is geworden van een coup. De oud-president toonde zich strijdvaardig. ,,Zolang ik leef, blijf ik in de politiek. De strijd gaat verder”, aldus Morales, die ook de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador bedankte. “Hij heeft mijn leven gered.”

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken zei eerder dat hij bergen heeft moeten verzetten om Morales naar Mexico te krijgen. Andere Zuid-Amerikaanse landen wilden het toestel van de gevallen president niet in het luchtruim toelaten.

De links-radicale Morales regeerde Bolivia van 2006 tot afgelopen zondag toen hij tijdens massale protesten tegen zijn regime plotseling aftrad. Hij vertrok daarop naar Mexico, maar moest door de weigerachtige houding van de andere landen noodgedwongen landen in Paraguay. Uren later vertrok het vliegtuig alsnog naar Mexico.

De Mexicaanse regering bevestigde afgelopen nacht Nederlandse tijd dat Morales aan boord was van een door haar gestuurd vliegtuig. Dat toestel moest hem op een veilige manier vervoeren naar Mexico. Volgens de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken was het leven van Morales in gevaar als hij in Bolivia zou zijn gebleven en werd hem om ‘humanitaire redenen’ asiel verleend.

Volledig scherm
De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard (l) ontvangt voormalig president Evo Morales (m) en de voormalige vice-president Alvaro Garcia Linera op de luchthaven van Mexico-Stad. © EPA
  1. Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmettingsgevallen
    Liveblog

    Aantal doden in China nu boven de 100; ruim 4000 besmet­tings­ge­val­len

    Nederlanders die vanuit de Chinese provincie Hubei geëvacueerd worden, moeten minimaal twee weken op eigen kosten in quarantaine blijven. Nederland onderzoekt verder de mogelijkheden om twintig Nederlanders uit het Chinese Wuhan te evacueren. Het coronavirus heeft een ongekende chaos veroorzaakt in de miljoenenstad. In China zijn al 106 doden te betreuren. In Nederland is de hoogste waakzaamheid van kracht voor het virus. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.